Sapic,DJilas,-DJelic-foto-TANJUGБЕОГРАД – Оставка Александра Шапића на функцију генералног секретара Демократске странке затекла је јуче већину функционера те странке. Нико од оних с којима је „Политика” контактирала није знао зашто се Шапић одлучио на тај потез, али су сви претпоставили да је реч о неком већем сукобу са лидером странке Драганом Ђиласом. Они о којима је реч, Шапић и Ђилас, нису желели да дају никакав коментар.

Шапић је за наш лист потврдио да је поднео оставку на тај страначки положај. „У оставци сам написао да је из личних разлога, и то је довољно”, рекао је Шапић и додао да ће остати члан ДС-а и председник општине Нови Београд.

С друге странке, портпаролка ДС-а Александра Јерков поновила је само да је реч о личном чину и да ће Шапић остати на месту председника новобеоградске општине, која је највећа у Београду и Србији. На питање да ли то има везе са актуелним збивањима у ДС-у, односно незваничним информацијама о разним струјама и настојањима да се закаже ванредна изборна скупштина у странци, она је рекла да не жели да коментарише таблоидне написе о функционисању Демократске странке.

Главни одбор ДС-а одлучује о томе ко ће уместо Шапића доћи на функцију генералног секретара, али портпаролка странке не зна да ли ће неко бити изабран већ на првој наредној седници ГО 18. јануара.

За доказ да постоји позадина приче о Шапићевој оставци наводи се чињеница да је он на ту функцију дошао пре мање од три месеца, 8. септембра. У ДС се учланио 2005. исте године када је проглашен за најбољег светског ватерполисту, а од 2011. до јуна 2013. био је председник Градског одбора ДС-а Београд. Многи у ДС-у су га видели као Ђиласовог човека, поготово од када се јавно супротставио бившем лидеру Борису Тадићу и сврстао уз Ђиласа уочи прошлогодишње промене на челу ДС-а. Али зато они који тврде да агилни твитераш Шапић нема неко упориште у странци, његово „намештење” на функцију генералног секретара ДС-а (наводно, упркос жељи већине у врху странке), то тумаче као Ђиласово доказивање да има моћ.

Јучерашњи Шапићев потез, отуда, изазива посебну пажњу, поготово у контексту праве лавине медијских написа о наводном расулу у Демократској странци и покушајима смене Драгана Ђиласа. Већ се потписује петиција којом се захтева сазивање ванредне изборне скупштине, али неки од „прозваних“ потписника не желе, како су јуче рекли за наш лист, да коментаришу „писање таблоида”. Пошто су као потписници ове петиције „проваљени” и неки чланови војвођанског одбора ДС-а, јуче се огласио председник Покрајинског одбора ДС Мирослав Васин, наводећи да је на седници тог одбора одржаној у петак заузет став да се сва унутарстраначка кадровска питања одложе до одржавања избора у Београду и евентуалних парламентарних избора. Тај став је добио готово једногласну подршку тог одбора, навео је Васин у писаној изјави Танјугу, јер је, како је нагласио, од 102 присутна члана, против био само један, док су четири била уздржана.

„У том смислу центар пажње демократа у Војводини усмерен је на разговор са грађанима о плану за излазак Србије из кризе и никакво сазивање изборне скупштине није нешто чиме ћемо се бавити, па самим тим ни иницијативом за њено сазивање”, закључио је Васин, који је и потпредседник Владе Војводине. Он је додао да је веома важно да сви чланови странке који имају предлоге за боље функционисање странке изнесу те предлоге или критике на страначким органима, а да то, како је истакао, не чине у медијима.

Васин је навео да је Покрајински одбор те странке закључио „да сву енергију треба усмерити на припрему за предстојеће ванредне парламентарне изборе”, јер је, како је казао, „ДС једина странка која може да се супротстави катастрофално лошој економској политици Владе Србије и једина је брана једноумљу у које земља клизи”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ћилас тоне – Шапић поднео оставку

* Обавезна поља