Најновији упад РОСУ на север Косова нема везе са истрагом убиства Оливера Ивановића, рекао је данас у Београду министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

„Свима је јасно да упад РОСУ на север Косова нема везе са решавањем убиства Ивановића, већ са опстанком Срба на Косову и Метохији и да представља политичку игру”, рекао је Стефановић на прес конференцији.

Он је у том контексту позвао Приштину да обавести Београд о томе докле се стигло са решавањем Ивановићевог убиства.

„Београд је заинтересован за разрешење убиства Оливера Ивановића и волели бисмо да добијемо било какву информацију докле се стигло са истрагом. Не морају то да поделе са нама, могу са међународним институцијама или да изађу и јавно кажу. Нека кажу кога су оптужили и шта. Нека кажу да су на прагу решавања тог убиства”, рекао је Стефановић новинарима у Београду.

Каже и да су Кфор и НАТО дали гаранције да РОСУ неће долазити на север Косова, а да о томе не буду обавештени људи из локалне заједнице, али да се то ипак десило.

„Ужасно је сложено стање по живот људи, по Србе на КиМ. Њихова безбедност је стално угрожена јер не знају више шта може да им се деси”, истакао је Стефановић и додао да Београд прати ситуацију.

„Покушавамо да будемо одговорни јер морамо водити рачуна да било какав наш потез не угрози безбедност Срба на КиМ, а да се истовремено боримо за очување територијалног интегритета земље”, рекао је Стефановић.

Министар је навео да је ситуација на КиМ и даље веома напета и да се ништа није променило за Србе, јер таксе на робу из Србије нису укинуте.

„Противзаконито уведене таксе и даље су на снази, оне угрожавају интерес Срба који живе јужно и северно од Ибра”, рекао је Стефановић.

Он је додао да су увођењем такси прекршени сви међународни принципи и норме и да не види озбиљнију реакцију „свих оних који би на то морали да реагују”.

„Не зато што то каже Србија, већ ако хоће да заштите међународно право и споразуме чији су гаранти. Узнемиреност становништва је велика јер је ово пети пут да на север Косова упадају људи са дугим цевима”, нагласио је министар, преноси Танјуг.

НИКО ОД УХАПШЕНИХ СРБА НИЈЕ ОПТУЖЕН ЗА УБИСТВО

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Адвокат Дејан Васић изјавио је вечерас да нико од четворице Срба, ухапшених у петак у Косовској Митровици, укључујући и његовог брањеника Драгишу Марковића, није осумњичен за убиство Оливера Ивановића.

Они се сумњиче за „споредне догађаје који су се десили у вези са убиством”, рекао је Васић новинарима у просторијама Канцеларије за КиМ у Косовској Митровици.

Он каже да је тројици одређен притвор притвор од 30 дана.

Према његовим речима, они су смештени у затвор високог ризика у Подујеву, за извршиоце и осумњичене за најтежа кривична дела, односно за оне који су опасни за безбедност осталих притвореника.

„Ту су смештени осуђеници за тероризам и ратне злочине и ту врсту кривичних дела”, навео је Васић, преноси Танјуг.

Он је навео да је његов брањеник Марковић осумњичен за одавање службене тајне и да је ухапшен зато што је виђен да на месту убиства Оливера Ивановића разговара мобилним телефоном.

Притом није наведено са ким је разговрао и шта је причао, додао је Васић.

„Нечувено је да се за дело тог интензитета ангажују толике полицијске снаге. Њему је на терет стављено одавање службене тајне”, истакао је Васић.

Према његовим речима, образложење и сам захтев за одређивање Марковићевог притвора не садржи ниједан доказ или било шта што може да укаже да је он то заиста радио.

„Не кажу ни ко је тај човек који га је видео да тог дана телефонира, нити која је то информација коју је одао нити коме. По мени је тај захтев спекулација полуистинама и већим делом се састоји из медијских извештаја.

Адвокат Милош Делевић, бранилац Марка Рошића, потврдио је да је његовом брањенику одређен притвор од 30 дана и оценио да је тај захтев базиран на претпоставци и да нема основане сумње, као и да о другим детаљима не може да говори пошто је истрага у току.

Правни заступник Александра Ћурчића каже да се он терети за два кривична дела: ометање овлашћених службених лица у вршењу службене дужности и за неовлашћено држање оружја и муниције која је наводно нађена у прслуку у близини места где Ћурчић станује.

Основни суд у Приштини одредио је данас притвор до 30 дана тројици Срба ухапшених у петак у Косовској Митровици због наводне умешаности у убиство лидера косовске Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Притвор је на захтев специјалног косовског тужилаштва одређен за Марка Рошића, Недељка Спасојевића и Драгишу Марковића.

Пред судијом су данас саслушани само на околности одређивања притвора, а своју одбрану поводом кривичног дела за које се терете износиће пред тужиоцем накандано.

Четврти Србин, који је такође ухапшен у петак, Александар Ћурчић, треба да буде приведен у суду у Косовској Митровици, јер се он не терети за умешаност у убиство Ивановића, већ за ометање полиције у обављању службене дужности.

Ухапшени су у петак саслушани пред инспекторима косовске полиције.

Ивановић је убијен 15. јануара испред седишта своје странке у Косовској Митровици.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Има ли упад Росу заиста везе са истрагом о убиству Ивановића?

* Обавезна поља