Многи, често с правом, примећују да су друштвене мреже између осталог и замка у којој издувамо вентил свог незадовољства, отупимо оштрицу критике, и уместо активности на промени незадовољавајућег стања постајемо још пасивнији.

У томе има истине. Много корисног изменимо на Фејсбуку, многе информације брже стижу до нас, тешимо се да нисмо сами и баш потпуно немоћни, али страдамо и од вишка непотребних информација, тешко успевамо да упрегнемо ову информативну и донекле емотивну повезаност у неку корисну активност.

Дечански игуман Сава, који се нашао у центру медијског вира којим секта покушава да га изолује, упозорио је да нам следе седмице активног испирања мозга народу, како би шачица властодржаца успела да спроведе своје одлуке које су сада супротне од воље народа.

Не треба превише да се питамо шта да радимо. У конкретној ситуацији уопште није безначајна активност и на мрежи али поготово у директним контактима са познаницима, људима са којима радимо, пријатељима, родбином, да доследно демонтирамо лажи и манипулације којима ћемо бити засипани.

Не мора ту превише да се објашњава. Сад кад су ствари постале огољене довољно ће бити и само уочавање пропагандних манипулација секте. Не треба допустити да неко ко је у нашем домашају остане без нашег сведочења о томе што овде заједнички уочимо. Мирно, без убеђивања, јер Срби не воле да их неко убеђује против убеђивања.

Једноставно „зар не видите шта секта ради?“ и навођење примера без превише образлагања. Важно је да не одустанемо од оних који се поколебају под притиском пропаганде. Секта држи велике медије, а на нама је да герилски делујемо излазећи из шуме друштвених мрежа на чистину. Кад год можемо, кад год скупимо снагу.

Овај рат се води за душе. Не треба улазити у расправе и свађе али више није време да смемо да прећутимо.

Само мирно, без мржње. Ми смо Црква. Ускоро ће нам бити потребна и ширина да прихватимо покајане. А и није на нама да им судимо.

Колико год изгледало да су многи избезумљени и залутали, пред Косовским судилиштем ће се поколебати, Свети преци ће већину њих Христовом силом вратити, а ми само треба да оставимо отворена врата.

Аутор је свештеник СПЦ


Извор: ФБ страница аутора/Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Информативни бој за Косово

* Обавезна поља