andrej-ivanji„Путинови обавештајци проследили упозорење о опасним плановима американаца!“  Текст са овим насловом и поднасловом појавио се као ударна вест на порталу „Информера“ у суботу. Таблоидно баљезгање? Наравно. Запто онда томе придавати пажњу? Зато што је то огледало Србије и зато што садржи језиву претњу.

У овој „вести“ сазнајемо да су „руски обавештајци доставили нашим службама податке који указују на „јако опасне“ планове Американаца у Србији,“ те да постоје „два сценарија за изазивање тоталног хаоса“: „Убијати Вучићеве сараднике и рођаке, па то представити као мафијашки обрачун! Убијати најгласније противнике Владе Србије и онда за та убиства оптужити власт!“

Информер „сазнаје“ да су овакво „драматично упозорење“ руски обавештајци „пре десетак дана упутили српским колегама“. Даље се каже да „у првом тренутку овом упозорењу није придаван велики значај, али да је после случаја ’Јајинци’ и откривене припреме атентата на премијера Вучића и, највероватније, његовог брата Андреја, руска дојава схваћена озбиљно,“ те да су наше службе протеклих дана од званичне Москве затражиле додатне податке и евентуалне доказе о „америчкој завери“.

„Извори“ „Информера“ тврде да Руси тврде „да ЦИА планира да Србију гурне у тоталну политичку нестабилност по рецепту који је на овим просторима већ виђен крајем деведесетих година прошлог века“. „Један од“ саговорника „Информера“ каже: „Два су сценарија за изазивање хаоса, а оба подразумевају убиства! Према првом, био би убијен неко од Вучићевих блиских сарадника или чак рођака, што би онда у медијима било представљено као мафијашки обрачун унутар криминалне власти! У том контексту врло је индикативно да годинама у медијима које у Србији контролишу Американци траје систематска сатанизација људи из Вучићевог најближег окружења. Погледајте само како се његов рођени брат Андреј, без икаквих доказа, приказује као човек из сенке који се бави сумњивим пословима, рекетира људе, отима фирме и ресторане…“ Према „другом плану били би убијани најгласнији политички противници Владе и премијера Вучића“, а за „та убиства онда би, наравно, била оптужена власт“.

milan mijalkovskiСве то поткрепљује и томе озбиљност даје професор Факултета безбедности Милан Мијалковски који сматра „да су овакви наводи врло вероватни“, јер је „опште познато да се ЦИА бави и атентатима“ и наводи да су „само Фидела Кастра покушали да убију око 500 пута! Наивно је веровати да та агенција служи за прикупљање података. Њен главни задатак су субверзивне акције широм света! Они су раније политичке ликвидације спроводили и у, наводно, пријатељским земљама“. Цитиран је и бивши оперативац ДБ Божидар Спасић који „истиче да су афере које ових дана пуне ступце српске штампе само увод у пројектовани хаос“, као и главни уредник „Новог стандарда“ Жељко Цвијановић који каже да ће се Србија „врло брзо наћи пред низом специјалних и координисаних операција страних обавештајних служби, које се неће либити чак ни политичких убистава!“

С обзиром да овај текст заузима јавни простор Србије, да се налази у високотиражном таблоиду, хајде да за тренутак пођемо од тога да су сви ови наводи истинити, да заиста постоје неки „саговорници“ и „извори“, нека „дубока“ грла у службама безбедности до којих је „Информер“ дошао мимо знања власти. У том случају требало би хитно саслушати аутора овог текста (постоје само иницијали В. М. испод изјаве Цвијановића), зато што се ради о животу и смрти браће Вучић и о озбиљној претњи по државну безбедност, а у таквим случајевима чување новинарских извора постаје дискутабилно. Даље, Савет за безбедност коме председава Александар Вучић требало би ургентно да испита где цуре овако важни обавештајни подаци, а државни врх одмах да се изјасни о наводима овог таблоида да се не би ширила паника међу становништвом. Сетимо се само оптужби за „ширење панике“ за време поплава.

cia-euВаљало би и да Премијер грађанима Србије објасни да ли њему и његовом брату ЦИА заиста ради о глави и ако да, какав је интерес Сјединијених Америчких Држава да „изазову хаос у Србији“. Ако то не учини, значи да прећутно потврђује писање таблоида у власништву „часног и поштеног“ ДЈ Вучићевића, како га је сам назвао. Поводом сваке глупости је до сада сазивао конференције за медије.

Ако, пак, пођемо од тога да све то са ЦИА и цииним убицама, то јест намерама администрације Барака Обаме да изазове хаос у Србији, јесте таболидно баљезгање, али да се оавкви текстови пуштају са благословом власти, шта је онда порука властима преблиског и од власти информисаног „Информера“? Како овај текст да се чита, ако пођемо од тога да „Информер“, осим када пише о Станијиној гузици, пише по диктату власти? Да ли они знају нешто што ми не знамо? Пошто се фокус стално враћа на Андреја Вучића, да ли постоји неки пословни сукоб у који је уплетен брат Премијера, па му је сада угрожен живот? И ако је тако, какви су то послови у питању, када се човеку ради о глави? И ако је све то баш тако, да ли се ЦИА увлачи као политички алиби за нешто што са политиком нема никакве везе?

А можда је све то около наоколо угрожености живота Александра и Андреја Вучића лупетање. Па чему онда овакав текст? Како онда да га читамо?

Онда остаје претња „најгласнијим политичким противницима Владе и премијера Вучића“ да ће, ако их неко убије, за то бити оптужена ЦИА. Онда се овај текст чита као алиби за убиство са предумишљајем.

А можда све то баш ништа не значи, него нако, мало да се ложи народ.

Премијер воли да прича да је Србија озбиљна земља. Е, у озбилној земљи би шеф Владе или потврдио, или оповргао писање „Информера“ не би ли смирио заринуте грађане. У случају да оповргне, тужилаштво би требало да покрене истрагу против часног ДЈ због изазивања и ширења панике. А у случају да ништа од овога не оповргне? Онда или имамо само још један доказ да смо таблоидно друштво, или се и нешто гадно иза брда ваља. Шта, то знају само људи блиски демокртски изабраним властима.


Извор: Време

Оставите коментар

Оставите коментар на Информерово таблоидно баљезгање по Србији

* Обавезна поља