Лидери ЕУ нису имали времена за спавање. Састанак, који је почео јуче предвече, настављен је јутрос. Ипак, Доналд Туск је око поднева суспендовао све састанке и најавио да ће састанак Европског већа бити настављен сутра у 11 сати.

Француски председник Емануел Макрон оштро је критиковао самит ЕУ због неуспеха да се донесе одлука о лидерима институција Уније, али је поручио да се нада да ће договор бити постигнут током сутрашњег наставка преговора.

„Данашњи дан завршили смо неуспехом, то је веома лоша слика за Савет и Европу“, рекао је Макрон обраћајући се новинарима. Он је оценио да су за неуспех одговорне поједине личне амбиције, преноси Ројтерс. Макрон је рекао да би неуспех требало да доведе до „дубоких промена“ у начину функционисања институција ЕУ.

„Морамо да поједноставимо процедуре како бисмо на бржи, снажнији и демократичнији начин заједно напредовали. У том смислу скептичан сам у вези с причама о томе да је будућност ЕУ у новом проширењу, у ситуацији када видимо да нас 28 не можемо да се договоримо. Одбијам свако проширење пре дубоке институционалне реформе ЕУ“, рекао је Макрон. Он сматра да би Унија требало да извуче поуке из тог неуспеха.

МЕРКЕЛ: ВРЕДИ ПОТРОШИТИ ЈОШ ВРЕМЕНА, ДОГОВОР МОГУЋ

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је вредно потрошити мало више времена да би се постигао широки консензус о именовању кандидата за водеће позиције институција ЕУ. Након што је самит лидера 28 земља-чланица ЕУ прекинут, а наставак заказан за сутра, Меркелова је рекла да „велике земље-чланице нису могле да прихвате данашње предлоге“. Немачка канцеларка, међутим, није прецизирала о којим је чланицама реч, нити који су предлози у питању. Она је наговестила да, иако би технички било могуће надгласати велике земље, то не би било мудро.

Политика подразумева покушаје да се испуни оно што је могуће, а за то је понекад потребно време, казала је Меркелова. „Ако сада пожурујемо ствари, а онда живимо са непремостивим тензијама у Европском савету пет година, питали би нас: ’Зашто нисте продужили још један дан, преспавали и поново размотрили да ли постоји неки нови угао?‘“, рекла је немачка канцеларка.

Након неколико прекида, како би се обавиле билатералне консултације, током доручка састанак је настављен. Целу ноћ су трајали напори Доналда Туска, председника Европског већа, али и немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона за постизање компромиса према којем би Холанђанин Франс Тимерманс био нови председник Европске комисије.

То је и био договор четири лидера у Осаки (осим Меркелове и Макрона, ту су били и Шпанац Санчез и Холанђанин Руте), али је пре почетка самита Европска народна странка одбацила тај предлог. Међу онима који су се томе противили је и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић, пише извештач Јутарњег из Брисела.

Како би повећао шансе за договор, Туск је пре поноћи суспендовао заједнички састанак лидера како би се одвила рунда исповедања појединих лидера које је требало наговорити на компромис. Лидери из редова Европске народне странке целу ноћ су устрајали у ставу да је та странка релативни победник европских избора и да им припада место шефа Европске комисије.

Социјалисти мисле да место припада ономе ко може да добије подршку већине у Европском парламенту, а то не мора нужно да буде и кандидат странке која је релативни победник. Састанак је јутрос настављен, а главни фаворит је и даље Тимерманс, док би као утешну награду Вебер требало да добије место председника Европског парламента, и то на пуни мандат од пет година, уместо да га дели с неким на по две и по године, како је до сада била пракса.

Као занимљив играч у целој причи показао се бугарски премијер Бојко Борисов, пише Јутарњи. Он се прво снажно противио избору Тимерманса, али се касније, током ноћи, с њим састао изван зграде Европског већа, у сталном представништву Бугарске. Снимљен је како говори да ће Тимерманс бити председник Европске комисије. Спекулише се да је бугарски премијер за пристанак на договор тражи подршку за улазак Бугарске у Шенген, за шта је та држава према оцени Европске комисије већ одавно испунила услове, али Холандија, Француска и Немачка су спречиле реализацију тог циља. Ако се током дана потврди ко ће бити будући шеф Европске комисије, а ко Европског парламента, онда следи и избор председника Европског већа и високог представника за спољну политику и безбедност.

ТАЈАНИ: ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ БИРА ПРЕДСЕДНИКА 3. ЈУЛА

Одлазећи председник Европског парламента Антонио Тајани поновио је током разговора са ЕУ лидерима да Парламент подржава принцип избора водећег кандидата за место председника Европске комисије. Тајани је најавио да ће без обзира на исход синоћњег самита ЕУ лидера, Европски парламент 3. јула изабрати свог председника.

„Ако међу земљама-чланицама буде било одлуке или је не буде било, Парламент ће свакако наставити процедуру“, поручио је Тајани. Он је нагласио да је избор председника Европског парламента искључиво у рукама Парламента и потпуно независан од одлуке Европског савета и земаља-чланица.

„ЦЕО ПАКЕТ КАМЕН СПОТИЦАЊА“

Лидери ЕУ наставили су јутрос преговоре о будућим носиоцима најважнијих функција у Унији. Међутим, и тај састанак доживео је дебакл. После непроспаване ноћи и скоро 14 сати преговора, „шансе за постизање споразума су мале“, рекао је јутрос неименовани европски званичник. Тако се и догодило. Лидери ЕУ су око поднева без резултата прекинули састанак у Бриселу о избору челника ЕУ.

Планирају да се поново састану у уторак ујутро како би покушали да нађу излаз из застоја о кадровским решењима. Представник председника Европског савета Доналда Туска објавио је данас да је Туск „прекинуо састанак и наставак сазвао за сутра у 11 сати“. Шта је данас било спорно? Према речима извора Ројтерса, „главни камен спотицања“ је био цео пакет. Према речима извора, договор о челним позицијама спречиле су резерве из Италије, Хрватске, Летоније и Мађарске.

Ванредни самит ЕУ лидера почео је синоћ у Бриселу. Маратонски разговори у различитим форматима трајали су целу ноћ, а настављени су и јутрос током радног доручка. Лидери ЕУ ни овога пута нису успели да постигну консенсзус о именовањима за вршиоце водећих послова у ЕУ институцијама у наредном петогодишњем периоду. Наводно припремљеном плану, који је подржала и сама немачка канцеларка Ангела Меркел, да се за председника Европске комисије изабере социјалдемкрата Франс Тимерманс, успротивили су се лидери Европске народне партије.

Током разговора за преостале позиције председника Европског савета, шефице ЕУ дипломатије и председника Европског парламента помињали су се бугарска политичарка и економиста Кристалина Георгиева, белгијски премијер Шарл Мишел, комесарка Марагарет Вестагер, а у комбинацији су и водећи кандидат Европске народне партије Манфред Вебер и лидер европских Либерала Гај Верхофстад.

Одлазећи председник Европског парламента Антонио Тајани најавио је да ће, без обзира да ли Европски савет дође до договора или не око именовања, парламент у среду, 3. јула, у Стразбуру изабрати свог новог председника.

Разговори о именовањима за водеће позиције ЕУ институција требало би да усагласе различите позиције земља чланица, Европског савета, Европског парламента, али и да направе баланс између водећих политичких групација у ЕУ, родни баланс, при чему се очекује да бар на две од пет водећих позиција у ЕУ дођу жене, а ту је и географска равнотежа између кандидата западних и источних земља као и великих и малих чланица ЕУ.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Институционални дебакл у Бриселу

* Обавезна поља