selakmiscevicБЕОГРАД – Главни преговарач Србије са Европском унијом биће и министар за ЕУ у новој реконструисаној Влади Србије, сазнаје Данас из извора блиских Влади.

Како је Данасу речено, у овом тренутку први потпредседник Владе Александра Вучић и премијер Ивица Дачић најближи су решењу да у редизајнираној Влади буде формирано министарство за ЕУ, које ће водити главни преговарач Србије с ЕУ чије име још није познато и очекује се да ће бити изабран када и нова влада.

Наши извори наводе да су тренутно у игри за главног преговарача и будућег министра који ће се бавити европским пословима Никола Селаковић, садашњи министар правде, и Тања Мишчевић, професорка ФПН и некадашња директорка Канцеларије за европске интеграције, са којом је СНС разговарао о уласку у нову владу. Како нам је речено, Мишчевићева води „тихе преговоре“ с Дачићем и Вучићем око прихватања ове функције.

Како је Данас раније писао, Селаковић је важио за озбиљног кандидата за преузимање вођења преговора, али је Брисел био веома незадовољан овим Вучићевим избором, па је Селаковић једно време био ван трке за позицију главног преговарача. Селаковић је недавно рекао да би, уколико СНС од њега затражи да буде главни преговарач с ЕУ, дао „све што зна и може“ како би Србија била успешна у процесу преговора.

Према речима наших саговорника, обједињавање функције министар за ЕУ и главног преговарача није најбоље решење и Брисел није одушевљен овом идејом. Наши извори наводе да се Брисел труди да Вучићу и Дачићу, који не могу да се договоре око кандидата који би и Бриселу био прихватљив, објасни разлоге због којих није добро спајати функције главног преговарача и министра.

Саговорници Данаса наводе да Брисел указује на то да преговарач треба да буде „орочен“ на дуг период трајања, односно на више од четири године и дуже од мандата једне владе. Ако буде ограничен министарским мандатом, онда значи да зависи од пада, односно промене владе.

Исто тако, Дачић и Вучић морају да имају у виду, како кажу наши саговорници, да је главни преговорач функција која треба да буде изгласана посебним законом, да буде систем у систему, како би се загарантовала независност његовог деловања. У супротном, то ће бити чисто политичка функција, што никако не би требало да се догоди. Према нашим сазнањима, Вучић и Дачић засад не одговарају на ове опаске и упозорења Брисела.

Уколико се Вучић и Дачић одлуче за формирање новог министарства, као сазнајемо, Канцеларија за европске интеграције у садашњем формату више неће постојати. Извори Данаса наводе да ће сви запослени из Канцеларије бити пребачени у ново министарство, тако да неће моћи да се каже да је угашена.

Из Брисела, како сазнајемо, такође упозоравају да изглед и функција будућег министарства за ЕУ захтева системско промишљање и планирање. Како кажу извори Данаса, новим законом о влади и министарствима мора се строго дефинисати улога овог министарства, а постоји бојазан да ће с обзиром на велику брзину.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Ипак министарство за ЕУ

* Обавезна поља