isa-mustafaПРИШТИНА – Премијер Косова Иса Мустафа изјавио је да ће Асоцијација-Заједница општина са српском вечином бити формирана, да ће примедбе изнете у пресуди Уставног суда бити поштоване приликом израде Статута те заједнице и да о томе неће бити нових преговора.„То што је рекао Уставни суд се односи на Статут (Асоцијације-Заједнице), пошто је Уставни суд рекао да се Асоцијација може формирати. Нема никакве сумње да се Асоцијација треба формирати и да то треба да буде у складу са Европском повељом локалне самоуправе и да треба имати у виду све одредбе Устава Косова. У процесу израде Статуса обратићемо пажњу да све буде у складу са Уставом. Неће бити дијалога или поновних преговора око Споразума”, рекао је Мустафа, преноси Бета.

Упитан да протумачи став опозиције да су Влада и премијер потписали споразум који је у супротности са уставом и захтев опозиција да се одрже ванредни избори, косовски премијер је рекао да нових избора неће бити до 2018. године.

„Избора неће бити до 2018. године и Споразум није у супротности са Уставом. Уставни суд је констатовао да неке тачке споразума нису у пуној сагласности са духом Устава и ми чемо то имати у виду у наредним корацима формирања Асоцијације, како би све било у складу са Уставом”, рекао је Мустафа.

Он је оценио да споразум о Заједници српских општина није правни акт, већ је то статут те заједнице и додао да ће у изради статута имати у виду све сугестије Уставног суда.

Косовски премијер је рекао да ће поштовати коалициони споразум са Демократском партијом Косова и да ће Хашим Тачи бити изабран за председника Косова.

„Има гласова против, али је то ограничени број посланика из посланичке групе ДСК, међутим они не доводе у питање избор господина Тачија за председника Косова”, казао је Мустафа.

Косовски премијер је оценио да је коалиција између ДПК и ДСК одржива, да је било мањих несугласица али да није било озбиљних неслагања које могу да штете коалицији или да доведу до њеног прекида.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Иса Мустафа о формирању ЗСО

* Обавезна поља