li-vucicБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић захвалио се данас премијеру Кине Ли Кећијангу због тога што његова земља поштује политику и европски пут Србије и што је третира као слободну,независну и самосталну земљу.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са кинеским премијером Ли Кећијангом рекао да се две земље слажу по свим кључним политичким питањима и да и једна и друга земља воде независну и политику мира и да не угрожавају ничији територијални интегритет.

Вучић је додао да ће ти односи још више напредовати и истовремено се захвалио премијеру Кине што је посетио Србију.

„Почаствовани смо и поносни што имамо таквог госта”, рекао је Вучић и захвалио Лију и министрима у кинеској влади што су дошли не само на самит већ и у билатералну посету Србији.

Он је навео да верује да је Србија успела да покаже српско гостопримство и пријатељство.

Вучић је рекао да су се две владе у Београду бавиле важним питањима, што се,како је навео, види и по споразумима који су потписани, а који се баве разним областима, од најсавременијих технологија, телекомуникација, до изградње термоелектране, али и извоза јагњећег меса у Кину.

„Сматрамо да постоје значајне могућности за продор српске робе у Кину, као што је и кинеска роба увек добродошла у Србију”, рекао је Вучић.

Он је захвалио премијеру Лију што показао велико поштовање Србији, која ће то, како је навео, истим таквим поштовањем умети да узврати.

„Хвала што поштујете политику и опредељење Србије, европски пут Србије и што Србију третирате како бисмо волели да нас сви третирају као самосталну, независну, слободну земљу. Хвала пријатељу, друже Ли”, рекао је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић је рекао и да је Србија добила донацију од Кине у висини од 35 милиона јуана (4,5 милиона евра), коју може да искористи и за враћање одређених камата.

Вучић је рекао да је постигнут још повољнији споразум са кинеском Ексим банком о изградњи Термоелектране Костолац.

Он је прецизирао да је грејс период продужен са пет на седам година, а камата је спуштена са 3 на 2,5 одсто.

Вучић је рекао и да је договорено формирање радних група са Мађарском и Македонијом, а ускоро и са Грчком, и да ће се до 20. јануара изаћи пред кинеску владу са заједничким ставом о моделу финансирања пруге од Будимпешта до Београда, и касније од Београда до Скопља и даље према Атини.

Ли: Подршка европском путу Србије

Премијер Кине Ли Кећијанг изјавио је данас да је током Самита Кине и земаља централне и источне Европе у Београду постигнут низ договора у вези са новим пројектима, чиме је постигнут суштински напредак и поручио да Кина подржа европски пут Србије.

Говорећи о модернизацији пруге Београда – Будимпешта Ли је истакао да је тај пројекат веома значајан јер ће омогућити не само повезивање две земље, већ ће подстаћи привреду у региону дуж пруге.

Он је подсетио да је на прошлогодишњем Самиту у Букурешту постигнут договор између Кине, Мађарске и Србије о модернизацији пруге, на којој би воз саобраћао 200 километара на час уместо досадашњих 40.

„На београдском сусрету могу рећи да је постигнути договор већ реализован и постигнут напредак, и да је пројекат проширен на Македонију и Грчку”, рекао је Ли.

Како је објаснио, повезивањем железничке пруге Будимпешта- Београд, али и Београд-Пиреј, грчке луке, биће изграђен такозвана „конено-морска експресна линија” између Кине и Европе.

„Изградња ове пруге неће допринети само продубљивању сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, већ и проширењу и обогаћивању кинеских и европских односа”, рекао је Ли.

Он је додао да Србија има важан положај на овој прузи која ће бити изграђена према европским стандардима.

Ли је нагласио да Србија и Кина имају исти став о принципима очувања система насталог после Другог светског рата, поштовања независности, суверенитета и територијалног интегритета свих земаља, те подвукао да Пекинг подржава европски пут Србије.

Он је додао да је делегација Кине имала садржајне и успешне разговоре у Београду, и да је постигнут консензус о унапређењу и очувању светског мира.

Ли је казао да се Кина и Србија међусобно подржавају када је реч о кључним питањима.

Кинески премијер је изразио задовољство што је на позив премијера Александра Вучића посетио Србију, преневши искрене поздраве кинеског народа српском народу, и да се ради о узвратној посети.

„У Кини се каже да ‘ако нешто не узвратимо то није културно’ и ми се залажемо за реципроцитет”, рекао је Ли.

Он је указао да између две земље постоји традиционални пријеатељство, засновано на међусобном поштовању.

Према његовим речима договорено да се на основу међусовног поштовања унапређује практична сарадња у култури, туризму, науци, али и образовању.

„Већ од следеће године кинеска влада ће удвостручити стипендије за студенете земаља централне и источне Европе, јер искрено желимо у оквиру тога да више српских студената студира у Кини. Желимо да се кинеско-српско пријатељство се наслеђује од генерације до генерације”, казао је Ли.

Ли је приметио и да је од премијера Вучића, током ова два дана, научио да поздрави и захвали се на српском и у шали казао да је, ако је погрешио за то крив шеф српске владе.

Вучић и Ли о Ђоковићу, Валтеру и лози

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија поносна на то како је глумац Велимир Бата Живојиновић и тенисер Новак Ђоковић представљају земљу у Кини, што су тамо веома познате и популарне личности, и додао да жели да се на помен Србије у Кини зна да је реч о пријатељској земљи.

Вучић је на конференцији за новинаре са кинсеским премијером Ли Кећијаногом на питање како коментарише то да што су Живојиновић и Ђоковић најпознатије личности из Србије и да се на њихово помињање одмах зна да је реч о Србији прокоментарисао да је веома поносан на ту чињеницу.

Како је додао, његова жеља је да када се чује реч Србија грађани Кине знају да је реч о пријатељској земљи која води озбиљну и мирољубиву политику и да могу да кажу да је то слободна, самостална земља која сама доноси своје одлуке.

Он је приметио да и Ђоковићу веома прија амбијент у Кини што, како је рекао, потврђује и чињеница да баш на турнирима у тој земљи није изгубио ниједан меч.

„Мислим да није изгубио ниједан меч или скоро ниједан, али министри у мојој влади се уопште не разумеју у спорт и не могу сад то да проверим”, уз осмех је додао Вучић.

Кинески премијер је на то додао да је у Кини позната и српска ракија лоза за коју је чуо да је све боља што је старија.

„ Тако је и са пријатељством Србије и Кине” закључио је Ли.

Вучић: Кина за грађане Србије – искрени пријатељ

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас на почетку билатералног сусрета са кинеским премијером Ли Кећијангом да грађани Србије доживљавају Кину као искреног пријатеља и да Кина може да рачуна на Србију.

„Кина може да рачуна на Србију као на поузданог и одговорног пријатеља, какав је Кина увек била Србији”, поручио је Вучић.

Вучић је изразио задовољство због тога што може да угости једног од најмоћнијих лидера света.

„Ми смо једна мала земља, по својој величини, али не и по људима, који је настањују, и који осећају Кину као искреног пријатеља”, рекао је Вучић.

Како је нагласио, Србија подржава политику једне Кине.

„Тој политици смо доследни и нећемо је мењати”, истакао је српски премијер.

Према његовим речима, Србија сматра да постоји велики простор за унапређење билатералне сарадње.

„Имамо политички веома добре односе, очекујемо да унапредимо економске односе, да размена буде неупоредиво већа и да ојачамо развој инстраструкре, као и да заинтересујемо и привучемо што већи број кинеских привредника који би дошли да инвестирају у Србију јер одавде послује тржиште од готово милијарду људи са којима имамо слободну трговинску размену”, рекао је Вучић.

То би, како је истакао, била идеална прилика за кинеске привреднике да улаже у Србију и да зараде што је могуће више.

Како је рекао, ради се о тржишту целе ЕУ, Русије, Белорусије, Казахстана и Турске.

„Све сто у региону можете да замислите, ми са њима имамо слободну размену”, рекао је Вучић.

Указавши да су на састанку сви министри у влади, Вучић је рекао да је тиме Влада Србије желела да покаже кинеској делегацији колико је посета значајна и колико Србија поштује Кину.

Кинески премијер Ли Кећијанг отпочео је данас билатерални део посете Србији сусретом са премијером Александром Вучићем.

Ли је у Београд допутовао у понедељак, а јуче и данас је учествовао на Трећем самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Кинеског премијера је испред Палате Србија, уз почасни вод војске и интонирање химни двеју држава, дочекао премијер Србије Александар Вучић.

Ли ће се сутра састати и са председником Србије Томиславом Николићем и отворити мост Земун-Борча, чију су изградњу финансирале кинеске компаније.

Ли: Пријатељство две земље све чвршће

Премијер Кине Ли Кећијанг оценио је данас, на почетку билатералног сусрета са премијером Србије, да је пријатељство две земље све чвршће и да Пекинг инсистира на продубљивању узајамно корисне економске сарадње.

Ли је честитао Србији на успешној организацији Трећег самита Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Он је указао да су протеклих година остварени запажени резултати у реализацији бројних пројеката.

Такође је подвукао да се две земље политички подржавају по питању кључних интереса, додајући да Кина поштује пут развоја који је земља изабрала.

Констатујући разлику у величини и броју становништва две државе Ли је подвукао да је принцип спољне политике Кине да сваку земљу уважава и третира као једнаку, јер свака земља има своју спецфичну предност и културу, приступ којим жели да допринесе заједничком развоју људске цивилизације.

Ли је навео да је први пут у Србији, и подсетио да је један кинески премијер последњи пут званично посетио Београд пре 28 година.

Ли је нагласио да између две земље постоји традиционално пријатељство, нарочито последњих неколико година, засновано на међусобном поштовању и уважавању.

Потписано 13 споразума и меморандума

Делегације Србије и Кине потписале су данас 13 споразума и меморандума из области инфраструктуре, саобраћаја, финансија, пољопривреде и телекомуникација.

Уговор о зајму за другу фазу пакет пројекта Термоелектране Костолац Б потписали су министар финансија Душан Вујовић и гувернер Ексим банке Ли Жоугу.

Споразум о привредно- техничкој сарадњи између влада Србије и Кине потписали су први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар трговине Кине Гао Ху Ченг.

Меморандум о отпочињању студије изводљивости о изградњи индустријског парка потписали су министар привреде Жељко Сертић и министар трговине Гао Ху Ченг.

Потписан је и Меморандум о разумевању о сарадњи на пројекту дела обилазнице око Београда, Бубањ потока и Винче између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и комапније Сајнохидро, на који су потпис ставили министар Зорана Михајловић и генерални директор компаније Сајнохидро Лианг Ђун.

Михајловић и заменик шефа Бироа за цивилну авијацију Ли Ђен су потписали и Споразум о успостављању ваздушног саобраћаја између Србије и Кине.

Споразум о сарадњи Народне банке Србије и Кинеске развојне банке потписали су гувернер НБС Јоргованка Табаковић и председник Управе кинеске развојне банке Ху Хуаи Банг, док су министар Михајловић и Ху Хуаи Банг потписали Меморандум о разумевању о свеобухватној финансијској сарадњи Владе Србије и Кинеске развојне банке.

Потписан је и Меморандум о разумевању о финансирању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Ексим банке, који су потписали Зорана Михајловић и председник Ексим банке Ли Жоугу.

Меморандум о разумевању и партнерској сарадњи између Министарства трговине, туризма и телекомуникација и кинеске корпорације ЗТИ потписали су потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и заменик председника компаније ЗТИ Шао Минг.

Потписан је Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и комапније Хуавеи) о сарадњи у области система, а потписали су га државни секретар МУП Милосав Миличковић и заменик генералног директора компаније Хуавеи Лу Јонг.

Меморандум о разумевању о финансирању између Града Београда и Ексим банке потписали су градоначелник Синиша Мали и председник Ексим банке Ли Жоугу.

Први потпредседник владе Ивица Дачић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг потписали су Споразум о међусобном оснивању културних центара између Србије и Кине, док су Протокол о здравственим захтевима за извоз смрзнутог јагњећег меса из Србије у Кину потписали министар пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

У циљу подршке српском високом школству и успостављању истраживачко-развојних центара у области Информационо-комуникационих технологија, компанија Хуавеи је Електротехничком факултету Универзитета у Београду донирала Лабораторију информационо-комуникационих технологија базирану на најмодернијим 4Г технологијама.

Тим поводом, заменик генералног директора компаније Хуавеи уручио је сребрну плакету министру просвете, науке и технолошког развоја Срђану Вербићу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Искрено пријатељство Србије и Кине

* Обавезна поља