ceasОрганизација Јелене Милић ЦЕАС спровела је истраживање „Широм затворених очију – јачање руске меке моћи у Србији“.

Спроведено је истраживање јавног мњења о томе шта млади у Србији мисле о Русији и о савезу са њом.

Наиме, већина њих подржава присуство руских војних база у Србији (57 одсто) и даје подршку руској спољној политици (64 одсто).

„Већина верује да би савез са Русијом унапредио могућности запошљавања, путовања и школовања, долазак страних инвестиција, политичку стабилност у земљи и региону, па чак и демократизацију земље и слику о Србији у свету“, наводи се у студији.

Због свега овога, додаје се, не изненађује што у априлу ове године, по ЦЕСИД истраживању, чак 71,6 одсто испитаника у Србији сматра да за Србију није добар улазак у ЕУ и НАТО, док више од 55 одсто анкетираних каже да Србија треба да се држи Русије.

Зато ЦЕАС сматра да је све дужи тренд константог пада подршšке европским интеграцијама Србије, „које су нужан али недовољан предуслов стабилизације и демократизације, резултат заједничког деловања руске меке моћи али и домаћих наводно про-ЕУ политичара, који све чешће и оштрије критикују ЕУ, первертирају процес интеграција и о механизмима и условима лажу грађанство, док се истовремено скоро искључиво позитивно изражавају о Русији“.

У студији се истиче да се појачано интересовање Руске Федерације за Западни Балкан, па и за Србију, одвијало паралелно са руским припремама за одговор на дешавања на Евро-Мајдану у Кијеву, са ратом у источној Украјини и анексијом Крима.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Истраживање ЦЕАС-а лоше по НАТО

* Обавезна поља