Историчар Иво Голдштајн сматра бесмисленом изјаву председнице Колинде Грабар Китаровић о оснивању међународне комисије која ће утврдити истину о Јасеновцу.

Она је подржала идеју председника ХХО Ивана Звонимира Чичка, а Голдштајн поручује да се истина о том логору зна за оне који желе да је чују.

Голдштајн који је исписао 900 страница дугу историјску студију о усташком логору Јасеновац, која би ускоро требало да буде објављена у издању загребачке Фрактуре, за ријечки Нови лист каже да ће та књига бити одговор на сва питања која се у овом тренутку о Јасеновцу постављају.

У тој књизи ће се, каже, наћи одговори и на питања на која не би волео да одговара.

„О Јасеновцу се истина мање-више зна, наравно, ако је желиш чути, укључујући отприлике и број жртава. А нисам сигуран да то председница жели. Наиме, злослутно делује њена жеља да се расправља о Јасеновцу након маја 1945.“, каже Голдштајн.

Сматра да би председници Грабар Китаровић коначно неко морао да каже да се у не јавља о темама које „не познаје и не разуме“.

„Читава је изјава, благо речено – бесмислена. Не знам одакле кренути – да ли од питања зашто нам је уопште потребна међународна комисија? Ако хрватска историографија није способна сама доћи до прихватљиве истине о Јасеновцу, онда боље да се затворе сви студији историје и историјски институти“, навео је.

 

Упитан ша закључује о данашњем хрватском друштву, када упоређује своје знање о Јасеновцу и данашњи јавни говор о том логору, Голдштајн каже: „Ништа добро, нажалост“.

„Државноправна исходишта данашње Хрватске су недвосмислена, ма колико се којекакви, да тако кажем, постављали на своје хрватске трепавице. Данашња усташизација симптом је културне регресије друштва, и мање говори о усташама и партизанима из Другог светског рата, а више о нама самима, о овоме друштву данас, које је постало агресивно, које вређа, напада друге и другачије, у ком се свесно лимитира простор слободе… Јасеновац је постао симбол усташког злочина, али он је само највећи усташки логор и стратиште, а било их је још готово тридесет, и у једном делу њих такође су почињени масовни злочини: Раков Поток, Дотршчина у Загребу, Јадовно, Метајна и Слана на Пагу…“, каже Голдштајн.

Према његовим речима, активна релативизација тих злочина непогрешиво говори о културној регресији, за коју ни пре пет година, када је Хрватска улазила у ЕУ, није, подсећа, ни помишљао да би могла бити могућа, а камоли пре 28 година, у време демократских промјна и нада, када се распадала Југославија.

„Данас, нажалост, видим да су све кочнице отпуштене, и да нас ревизионизам, са свим пропратним последицама, несмањено удара по глави“, навео је и додао да су се заједнице жртава најснажније и готово једине, томе супротставиле, што свакако јесте храбар чин, нарочито с обзиром на њихов положај у Хрватској.

„Симболички, различите колоне у Јасеновцу ретко су снажна порука, али је питање колико то доприе до јавности“, каже Голдаштајн.

 

Бојкот државне комеморације у Јасеновцу, Голдштајн види као послеђе средство српске и јеврејске заједнице да упозоре владу на њен неприхватљив однос према усташтву.

„Чињеница да власт већ трећу годину прелази преко тог бојкота за мене је запањујућа. Уза све познате разлоге за тај оправдани бојкот, изнет ћу још један: влада је почела да финансира два ревизионистичка друштва, која јавно пропагирају тврдње да Јасеновца до 1945. готово да није било, или да су у њима страдали само политички противници режима, а да је прави логор настао након 1945.“.

То су за Голдаштајна „катастрофалне, бљутаве лажи“.

„Та се друштва, дакле, финансирају из државног буџета, а истовремено, челници владе која им даје новац долазе на комеморацију и изражавају емпатију према жртвама и њиховој родбини. То сматрам неискреним. Није то више питање политике, него, ако хоћете, и базичне пристојности“, сматра овај хрватски историчар.

На питање има ли тај бојкот реакцију у свету, Голдштајн каже:

„И има и нема. Ми Хрвати морамо се знати свести на праву меру….Имали смо прилику постати незанемарљив фактор, активни учесник европске политике. Али, ту смо могућност тешко промашили, као кад фудбалер с три метра пукне „зицер“ преко гола: уместо да постанемо учесник процеса помирења, стабилизације, сарадње и суживота у региону, наша је политика постала слична политикама ратоборних, примитивних суседних држава, које се од нас више уопште не разликују. Повољно је само још то да смо чланица ЕУ, па се према нама односе у складу с оном грубом америчком: “Да, он је курвин син, али наш курвин син““, закључио је Голдштајн.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Иво Голдштајн – Зна се истина о Јасеновцу…

* Обавезна поља