Новоизабрани члан Председништва БиХ из реда српског народа Милорад Додик положио је данас заклетву пред народним посланицима. Заклетву је положила и нова председница Српске Жељка Цвијановић која званично данас ступа на дужност.

Додик је у обраћању рекао да се након два мандата председника РС осећа поносно јер је испунио све циљеве очувања РС.

– Моја политика се не мења, мења се само радно место. Број освојених гласова ме чини поносним, али је то велика обавеза да радим предано за РС. То је опомена да никад не заборавим ко ме изабрао. Ако мени и вама наша земља Република Српска не буде изнад свега, бићемо на кривом путу – рекао је Додик.

Додик је обећао да ни једна његова одлука у Сарајеву неће бити могућа без консултација са институцијама РС.

– Српска ће бити центар мог деловања и у Председништву. Оно што није интерес РС не може бити ни интерес БиХ. Ако будем прегласан затражићу вашу помоћ. Инсистираћу да се Дејтонски споразум примењује у пуном облику. Потребно је доћи до политичког договора за враћање надлежности. Залагаћу се да изабрани представници преузму своју одговорност. Колонијална власт високог представника умртвила је могућност договора у БиХ. Залагаћу се за затварање ОХР – додао је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ће њена основна идеја као председника Републике бити иста она којом је била руковођена и у претходном периоду, а то је јака, стабилна и просперитетна Република Српска.

– То је Република која има јасно артикулисан политички став и која се не плаши да га изрази. То је Република отворена за свакога да у њој живи ко поштује њене законе и ко је спреман да надограђује њене вредности. То је Република која ће наставити да се развија и гради, и у којој ће институције наставити да раде на побољшању услова за живот њених грађана – рекла је Цвијановићева у обраћању у Народној скупштини Српске.

Наводећи да ће у наредне четири године заједничког мандата и политичког и институционалног рада сигурно наилазити на бројне препреке, изазове, проблеме, Цвијановићева је нагласила да је зато важно да се у Републици Српској обезбеди јединство институција и мобилише довољно политичке воље да би радили на програму развоја Републике и учвршћивању њене уставне позиције.

– Зато је важно да са тимом из Републике Српске, на челу са нашим досадашњим председником и новоизабраним српским чланом Председништва БиХ, тесно сарађујемо и усаглашавамо позиције и ставове Републике. Као председник Републике радићу на обезбјеђивању институционалног и народног јединства. Свијест о важности Републике, њеног очувања, њене политичке, институционалне, финансијске стабилности и њеног укупног идентитета мора бити доминантна – поручила је Цвијановићева.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Избор скупштине и полагање заклетве у РС

* Обавезна поља