Bojkot siptarskih izbora plakatБЕОГРАД – Представници привремене скупштине АП Косова и Метохије поновили су данас позив Србима да не излазе на локалне изборе 3. новембра које је расписала председница тзв. „Републике Косово“ и одбацили приговоре да тиме поступају против интереса Србије.

„Нама се приписује да смо против наше државе, да смо малтене њени непријатељи, да се са њом инатимо а заправо ми смо стуб одбране наше државе“, рекао је председник привремене скупштине Славко Стевановић на конференцији за новинаре у Београду и додао да позив на бојкот избора није против државе.

Он је поновио да је локалне изборе расписала непризната држава Косово и да су они „противуставни и противзаконити“, као и да „гурају српски народ у Велику Албанију“.

Стевановић је, на питање о позиву патријарха Иринеја да се изађе на изборе, навео да му је упутио писмо желећи да му „патријарх каже шта је тачно рекао“ али да одговора још нема, додајући да он не жели да се заоштрава однос са Српском православном црквом.

Члан правно-политичког савета привремене скупштине Душан Челић рекао је да је добио коверту са „обрасцем такозване Републике Косово“ у којем му се поручује да има право жалбе јер није прихваћена његова пријава за гласање, иако, како наводи, такав захтев није ни подносио.

„Постављам питање ко је мимо мог знања попунио образац са мојим личним подацима“, рекао је Челић, који има статус расељеног лица, и напоменуо да очекује да реагују омбудсман и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личностима.

Привремена скупштина АП Косова и Метохије формирана је у јулу ове године на скупу у Звечану упркос противљењу званичног Београда, а чине је одборници четири општине на северу Косова. Оснивачкој скупштини присуствовало је 97 од укупно 119 одборника четири општине, а за председника је изабран социјалиста Славко Стевановић.

____________________________

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Досадашњи начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић казао је данас да није изненађен што га је сменила Влада Србије о чијој је одлуци сазнао из медија.

– Руководство Србије је решено да спроведе бриселски споразум без обзира на то што се руководство и грађани на северу Косова противе томе јер сматрају да је штетан – рекао је он.

Недељковић је поручио грађанима да не гласају на локалним изборима на Косову 3. новембра.

– Мој став је јасан, не могу да учествујем у изборима које је расписала држава коју не признаје ни званични Београд, нити Влада Србије – рекао је Недељковић.

Он је навео да ће „у историји бити записано да државно руководства позива свој народ да гласа за државу коју ни сами не признају“. Недељковић је изразио уверење да се грађани неће поколебати јер су, како је рекао, „политички сазрели и виде у чему је суштина“.

– Изласком на изборе, Срби аболирају државно руководство, прихватају гашење институција, повлачење државе Србије са ових простора, одрицање од суверенитета над Косовом и пристају да живе у великој Албанији – проценио је Недељковић.

Он је подсетио да је имао понуде да сачува свој положај.

– Да сам хтео да позивам грађане да гласају за нешто што ни ја не могу да прихватим, и нисам убеђен да је то исправно, не бих се осећао спокојно – објаснио је Недељковић.

Влада Србије је данас на седници разрешила начелника Косовско-митровичког управног округа Раденка Недељковића и на његово место поставила Васу Јелића.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Избори пут у Велику Албанију

* Обавезна поља