DUŠAN BAJATOVICБЕОГРАД – Подржавам став министара у Влади, овако више Србијагас не може. Социјална политика има цену коју неко мора да плати. Упозоравали смо на дугове годинама и сви су знали да ће они на крају морати да прерасту у јавни дуг – рекао је Душан Бајатовић, први човек Србијагаса.

На конференцији за новинаре Бајатовић је рекао да се нико у претходним Владама није бунио када се Србијагас задуживао и када су му издаване гаранције, да нису реаговали ни поланици, ни синдикати.

– И ја желим да подржим све критике Владе да овако више не може. Уколико не добијемо додатне гаранције, ја нећу имати одакле да плаћам гас – рекао је Бајатовић.

У овом тренутку према Бајатовићевим речима око 90 одсто финансијских проблема Србијагаса долази од фирми у реструктурирању које не плаћају ни динара овом јавном предузећу за испоручени гас.

Србијагас да буде Холдинг компанија

– Највећи дуг је дуг Петрохемије од 150 милиона евра, а велики дужници су и топлане које такође не могу од својих потрошача да наплате гас – рекао је Бајатовић.

Бајатовић је рекао да Србијагас треба да буде холдинг компанија тако што ће се извршити правно, али не власничко раздвајањa.

Он је оценио да је ће за финансијско реструктурирање Србијагаса бити потребно између 600 и 800 милиона евра.

Добри односи са Михајловић

Он је навео да има добре професионалне односе са министарком Зораном Михајловић иако се са њом не слаже у многим ставовима.

– Ја јако добро сарађујем са Зораном Михајловић. А како то изгледа у новинама? Као жесток обрачун. Ми немамо никакав проблем на професионалном нивоу. Све остало је ПР- рекао је Бајатовић.

Изградња Јужног тока у Србији почеће између 20. новембра и 20. децембра

Изградња Јужног тока у Србији почеће између 20. новембра и 20. децембра ове године, најавио је Бајатовић.

Он је казао да почетак градње сигурно неће бити после 20. децембра, али да ће то зависити од председника две државе који се очекују на свечаном отварању радова. У фебруару следеће године почеће практични радови на терену, код Ковиља, навео је Бајатовић, додајући да је све спремно за почетак тог великог посла.

Он је најавио за десетак дана посету председника Управног одбора Гаспрома, Алексеја Милера Београду, са којим ће се, између осталог, разговарати о Јужном току.

Локацијска дозвола и идејни пројекат су, како је рекао, практично завршени а тендери за извођаче радова ће бити расписани чим буде завршена ревизија главног пројекта, практично се ради о данима или недељама.

Генерални директор Србијагаса рекао је да су решени сви проблеми у Војводини који се тичу Јужног тока а које је помињао председник Србије, Томислав Николић, истакавши да по том питању нема никаквих проблема.

Гасовод Јужни ток кроз Србију, у дужини од 421 километар, ће се градити из осам лотова а компресорске станице биће код Параћина и Врбаса, уз планиране одвојке за Републику Српску и Хрватску.

Бајатовић је најавио да ће за Јужни ток кроз Србију у 2014. години бити на располагању 500 милиона евра.

На питање новинара да ли се притисци на Србијагас могу довести у везу са најављеним почетком радова на гасоводу, Бајатовић је нагласио да иза Јужног тока стоји комплетна Влада Србије, сви министри, укључујући и надлежног министра енергетике.

Он је подсетио да је две трећине посланика у Скупштини Србије гласало за тај пројекат и да је влада учинила све да се заврше формално-правни послови за почетак градње тог гасовода. Бајатовић није желео да коментарише да ли има неких који су против тог пројекта.

Гас ће од 1. децембра појефтинити за 3,6 одсто

Генерални директор Србијагаса Душана Бајатовић најавио је да ће гас од 1. децембра појефитнит за 3,6 одсто.

Тема конференције је „Србијагас 2008-2013. године и његове перспективе“, саопштено је из тог јавног предузећа.

Надлежни су најавили да је пред Србијагасом реструктурирање предузећа, како би компанија постала профитабилна и ефикаснија.

Србијагас је партнер руском Гаспрому на великој заједничкој инвестицији – изградњи гасовода „Јужни ток“ кроз Србију, чији почетак радова се очекује до краја ове године.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Изградња Јужног тока почиње на време

* Обавезна поља