Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин, истакнути дипломата и велики српски пријатељ, преминуо је изненада у Њујорку, у 65. години.

„Министарство иностраних послова Русије са дубоким жаљењем саопштава да је данас у Њујорку изненада преминуо Виталиј Чуркин. Истакнути руски дипломата је преминуо је док је обављао свој посао. Изражавамо породици и ближњима искрено саучешће“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Иначе, Чуркин је на месту амбасадора Русије при УН био још од 2006. године. Он је у Србији постао познат јер је Русију представљао када се у Савету безбедности разговарало о косовској кризи.

Виталиј Иванович Чуркин родио се 21. фебруара 1952. у Москви. Дипломирао је на Московском институту за спољне послове 1974. и ту је почео да ради, а докторирао је историју на Дипломатској академији Совјетског Савеза 1981. године.

Затим је био директор Одсека за информисање Министарства за спољне послове Совјетског Савеза и Русије, а такође је био представник руског Министарства спољних послова и заменик министра спољних послова Русије од 1992. до 1994. године.

На месту амбасадора Русије при УН заменио је Андреја Денисова 1. маја 2006.

САУЧЕШЋЕ ИЗЈАВИЛИ НАЈВИШИ ЗВАНИЧНИЦИ

Руски председник Владимир Путин изузетно је високо оценио професионализам и дипломатски таленат Виталија Чуркина и са великом тугом је примио вест о његовој смрти, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је додао да је Путин изразио саучешће његовој породици и пријатељима, као и целокупном колективу Министарства иностраних послова.

И премијер Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Русије Владимиру Путину и премијеру Дмитрију Медведеву, истакавши да је био почаствован сарадњом са Чуркином.

У телеграму пише:

Са великом тугом сам примио вест да је преминуо амбасадор Виталиј Чуркин, стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама у Њујорку, на радном месту, док је својим великим дипломатским знањем доприносио бољем разумевању земаља и народа.

Ово је велики губитак не само за породицу и пријатеље већ и за све оне који су имали прилику да га познају. Лично сам био почаствован срдачном сарадњом са амбасадором Чуркином, који је био вољан да кроз искрене и мудре савете подели своје велико дипломатско искуство.

У име Владе Србије и своје име породици и пријатељима амбасадора Чуркина, Вама и Влади Русије упућујем искрено саучешће.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Изненада преминуо Виталиј Чуркин

* Обавезна поља