razgovori-juzne-i-severne-koreje-hwang-pyong-so-ap_ffСЕУЛ – Други по рангу руководилац Северне Кореје и један број високих званичника те земље састали су се данас с јужнокрејским лидерима, а сусрет лидера две земље на највишем нивоу у последњих пет година могући је знак да обе стране теже изградњи бољих односа после вишемесечних тензија.

Састанак, према првим информацијама, није резултирао конкретним договорима, а до њега је дошло када је делегација Северне Кореје стигла у изненадну посету на затварање Азијских игара у јужнокорејском лучком граду Инчеону.

Две стране су се, међутим, договориле да одрже још једну рунду разговора крајем октобра или почетком новембра, саопштиле су јужнокорејске власти. Теме разговора нису објављене.

Делегацију Северне Кореје предводио је Хванг Пјонг Со, главни политички официр севернокорејске Народне армије, којег страни аналитичари сматрају другим по значају званичником после врховног вође Ким Џонг Уна. Хванг је уједно и потпредседник утицајног Савета за националну одбрану и вицемаршал армије.

Сеул је саопштио да се са севернокрејском делегацијом, пре њеног повратка кући, срео премијер Јужне Кореје, који је у пракси мање важна политичка фигура, али је формално други човек у земљи иза председника.

Претходно, Хванг и севернокорејска делегација ручали су иза затворених врата с јужнокорејским министром за уједињење Рју Кил Џаеом и директором националне безбедности Ким Кван Џином.

Састанак се одржао у тренутку када круже гласине о здравственом стању севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, који се није појављивао у јавности од 3. септембра и који недавно није присуствовао једној званичној манифестацији коју обично посећује.

У званичном документарном филму приказаном у аугусту, могло се видети да Ким Џонг Ун храмље, да је гојазан и чак је и сам признао да да осећа тегобе.

Аналитичари које цитира агенција АП оценили су да посета представља „златну прилику” за јужнокорејску председницу Парк Геун Хје да тестира спремност Пјонгјанга да се унапреде крхки односи две зеемље.

У јужнокорејском саопштењу наводи се да је председница била спремна да се састане с гостима из Пјонгјанга, али да је њима понестало времена јер су хтели да присуствују завршној церемонији Азијских игара.

Посете високих званичника Северне Кореје Сеулу биле су веома ретке од када је почетком 2008. године дужност шефа државе преузео претходник Парк Геун Хје, Ли Мјунг Бак, који је заузео веома оштар курс према северном суседу.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Изненадни разговори две Кореје

* Обавезна поља