Obama-Merkel-foto-BETAВАШИНГТОН – Блиц-посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Вашингтону по мишљењу меродавних политичара и аналитичара обе стране, није задовољила очекивања ни у САД ни у Немачкој.

Вашингтон је очекивао од шефице немачке владе да се приклони америчком ставу по питању украјинске кризе, да њена влада одустане од „меког“ санкционисања Русије – што је постигнуто, у начелу, јер је потврђено заједничко опредељење да се пооштре санкције Русији уколико Москва „омете” предстојеће изборе у Украјини. Конкретне мере нису дефинисане.

Берлин се надао обнављању „залеђених” преговора о обустави међусобне шпијунаже и о усаглашавању ставова о условима формирања европско-америчког уговора о слободној трговини, што би представљало ширење јединственог тржишта са обе стране Атлантског океана.

Домаћин Обама у обе тачке гошћи је пружио– утеху. Позиције су остале непромењене, као што то сажето коментаришу немачки медији. Обами је, лично, жао да Немци електронски надзор, неопходан зарад одбране од тероризма, сматрају шпијунажом њихове приватности.

Што се уговора о слободној трговини тиче, он мора подразумевати слободу америчких концерна да делују у складу са домаћим (америчким) законима, чак и када европски закони прописују другачије норме.

Тако је састанак двоје државника, планиран као демонстрација трансатлантске слоге између Америке, водеће нације Запада, и Немачке, најутицајније чланице ЕУ, показао је да између две државе постоје бројне несугласице. Најболнију тачку размимоилажења, гледано из немачког угла, представља одбијање САД да потпише такозвани no-spy-contract којим би се обуставила међусобна шпијунажа.

Тиме је Немачкој јасно стављено до знања да појам личних и демократских слобода, толико призиван управо у САД, има своје границе – ако је о америчким интересима реч.

Меркел и Обама остали су у разговору чак и дуже од планирана четири сата – појавили су се на прес конференцији са закашњењем од безмало четрдесетак минута. Када је премијерка упитана да ли остаје при ставу, по коме се пријатељи не смеју међусобно уходити и да ли се слаже са мишљењем француског председника Франсоа Оланда, да је поверење (Европљана) у САД поново успостављено?

„Потребно је (учинити више), јер ово није ствар која се решава у духу америчке крилатице ,business as usual”, одговорила је Меркелова, што је схваћено тако, да максима виших интереса не може оставити по страни учињеног (прислушкивање).


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Изневерена међусобна очекивања

* Обавезна поља