EN_01114264_1767МОСКВА – Председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов не искључује да консултације, које FBI и CIA проводе са новим кијевским властима, могу бити доказ о америчким плановима да увуку Русију у локални рат са Украјином, као би се онда борили с Москвом рукама Кијева.

Немачки Bild је раније, позивајући се на изворе у немачким безбедносним структурама, објавио сведочења о томе да десетине сарадника FBI и CIA консултују нове власти у Украјини. Немачки лист пише да амерички агенти помажу кијевским властима да зауставе нереде на истоку земље и изграде добро организоване украјинске безбедносне структуре, Али, Американци не учествују директно у сукобима са Народном војском на истоку – њихова зона делатности се ограничава Кијевом, истиче лист.

„Они (САД), безусловно, играју на стани Кијева и њихов задатак је да се спроведу председнички избори, обезбеди контрола на територији Украјине. То је, тако рећи, врх леденог брега. Истовремено не треба искључивати ни игре за увлачење Русије у војни сукоб – за Американце би и то била прихватљива варијанта“, сматра Ремизов.

Експерт је подвукао да се главни процес не састоји у томе да ли амерички стручњаци раде на страни Кијева, него који су им задаци.

Немогуће је тачно рећи, да ли Американци остварују само циљеве о којима говоре или воде компликованију игру, која се одиграва у „оквиру разбуктавања рата, т.ј. увлачења Русије у локални конфликт, који ће онда Американци водити рукама Украјинаца, снабдевајући их оружјем, инструкторима, техником, финансијама“, рекао је политиколог.

У априлу је велику пажњу јавности изазвала посета директора CIA Џона Бренона Кијеву. Посета је обављена у тајности, а власти САД нису одмах признале да је он боравио у Кијеву. Дан после посете Бренона, вршилац дужности председника Украјине Александар Турчиновје изјавио да је Савет за националну безбедност и одбрану Украјине донео одлуку да почне велику антитерористичку операцију због дешавања на истоку земље. Касније је представник Стеј департмента Џен Псаки изјавила да је посета директора обавештајне агенције у другу земљу уобичајена пракса и да Бренан није пружао подршку новим кијевским властима у провођењу тактичке операције.

Русија је више пута оптуживала САД да се мешају у ситуацију у Украјини. САД су у току протеста на Мајдану давале изјаве подршке демонстрантима, а онда и подржале привремену владу, коју је именовала Врховна рада, као и свргавање председника Виктора Јануковича. Украјину је за последња два месеца посетило неколико високих чиновника САД, укључујући и потпредседника Џоа Бајдена.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Ремизов – САД у влаче Русију у регионални конфликт

* Обавезна поља