ruska-kosmicka-odbranaМОСКВА – Руске Снаге ваздушно-космичке одбране формираће у наредне четири године на територији целе земље мрежу ласерско-оптичких и радио-техничких система нове генерације за препознавање свемирских објеката, објавио је њихов командант генерал-поручник Александар Головко.

По његовим речима, пуштање у рад нових система омогућиће да се значајно повећају могућности контроле свемира, прошири дијапазон контролисаних орбита и два до три пута смање минималне димензије детектованих свемирских објеката.

У Русији се до 2018. године планира размештање више од 10 система нове генерације за контролу свемирског простора.

Специјализована радио-техничка, ласерско-оптичка и оптичко-електронска копнена средства, која чине руски систем за контролу свемирског простора, тренутно су сконцентрисана у Главном центру за осматрање ситуације у свемиру и омогућавају глобалну контролу ситуације у свемирском простору око Земље.

Она помажу да се осујете опасности које долазе из свемира, доприносе функционисању руских сателита и процени опасности везаних за техногено загађивање свемирског простора.

Један од основних задатака Главног центра за осматрање ситуације у свемиру је вођење Главног каталога свемирских објеката, који је предвиђен за дуготрајно чување орбиталних мерних радарских, оптичких, радио-техничких и специјалних података о вештачким свемирским објектима на висинама од 120 до 40 хиљада километара.

Главни центар за извиђање ситуације у свемиру ради ажурирања тог каталога и сада свакодневно обради више од 60 хиљада мерења.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Јачање руске космичке одбране

* Обавезна поља