Viktor YanukovychКИЈЕВ – Преговори са Међународним монетарним фондом нису донели никакав резултат – саопштио је украјински председник Виктор Јанукович.

Истовремено је открио: да ЕУ већ три године од Кијева тражи да закључи споразум са ММФ ако жели да добије 610 милиона евра „техничке помоћи” Уније.

„Од 2010. нам показују те лепо упаковане чоколадне бомбоне и говоре: „Добићете их чим са ММФ потпишете споразум”. Само, нека нас нико не понижава. Нисмо ми дчица која пада на слаткише. Украјина је озбиљна европска држава, а ММФ нам говори „подижите цене на комуналне услуге за становништво, замрзните плате и пензије”. Све у том тону. Ја, међутим, никада нећу на то пристати!“

Јанукович је пткрио да је са представницима ММФ разговарао и у Бриселу и у САД.

„ЕУ и ММФ понудили понижавајуће и неприхватљиве услове“

Украјински председник Виктор Јанукович изјавио је да ће његова земља сачекати боље услове пре него што буде потписала споразум о слободној трговини са ЕУ.

“Чим будемо достигли ниво који је удобан за нас, када то буде у складу са нашим интересима, када се договоримо о нормалним условима, онда ћемо да размотримо потписивање”, рекао је Јанукович у телевизијском обраћању, пренела је агенција АФП.

Он је оценио да су услови које је понудила ЕУ “понижавајући” и да озбиљна држава као Украјина не може да их прихвати.

Јанукович је, како је пренео Ројтерс, рекао да је ЕУ понудила помоћ вредну 610 милиона евра и да је то условила тиме да Украјина пристане на нови програм са ММФ који је поставио, према његовим речима, неприхватљиве услове.

Он је такође навео да ће Европској унији објаснити поступак Кијева.

„Моји планови се нису променили. Више пута сам рекао да планирам да идем у Виљнус“, рекао је украјински председник, којег цитира руска агенција Интерфакс.

Европска унија поручила је раније данас Украјини да још није касно за потписивање споразума о придруживању и да то још може да учини током предстојећег самита који почиње у петак у Виљнусу.

Према речима шефа литванске дипломатије Линаса Линкевичиуса, “још стижу различити сигнали”о томе што може уследити по доласку украјинског председника Виктора Јануковича у Виљнус, где ће он у четвртак учествовати на заседању Источног партнерства под покровитељством ЕУ.

“Ако би ме питали да ли са потпуном сигурношћу могу да тврдим да споразум неће бити потписан, не бих могао да одговорим. Лидери обично не долазе без разлога. Они вероватно имају још нешто да кажу”, рекао је Линкевичиус, пренела је агенција АФП.

Литванија која председава ротирајућим Саветом ЕУ биће домаћин самита 29. и 30. новембра током којег је Украјина требало да потпише споразум са ЕУ, али је Кијев неочекивано прекинуо преговоре и саопштио да неће потписати уговор.

За то време у Кијеву се одржавају протести, у којима је било сукоба демонстраната И полиције.

ЕК забринута због Тимошенкове

Европска комисија изразила је данас забринутост због одлуке бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко да ступи у штрајк глађу, поновивши да ЕУ остаје при ставу да решење питања Тимошенкове остаје услов за потписивање споразума о придруживању између Кијева и Брисела.

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, Маја Коцијанчич, рекла је да, узевши у обзир одлуку Тимошенкове да ступи у штрајк глађу, ЕУ може да саопшти само да је забринута због тога и да позива Украјину да донесе одлуку када је о том случају реч.

Коцијанчићева је поновила став ЕУ о потписивању споразума о придруживању с Украјином, рекавши да понуда још увек важи, пренела је агенција Укринформ.

Тимошенкова, која служи седмогодишњу затворску казну због злоупотребе службеног положаја, саопштила је да је ступила у штрајк глађу како би извршила притисак на украјинског председника Виктора Јануковича да потпише споразум о придруживању са Европском унијом.

Прошле седмице, влада Украјине обуставила је припреме за споразум са ЕУ, за који је првобитно било планирано да буде потписан на самиту „Источног партнерства“ у Виљњусу, од 28. до 29. новембра.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јанукович – Нисмо деца која падају на слаткише

* Обавезна поља