racuniБЕОГРАД – Нови, фебруарски рачуни за струју требало би да након десет година изгледају прегледније и буду јаснији него до сада, на чему су највише инсистирали грађани с којима је Зорана Михајловић, министар енергетике, у међувремену разговарала, а који су се жалили да су им рачуни неразумљиви.

Ово је шанса да грађани утрошену струју плате на основу прегледног рачуна, истакла је Михајловићева и додала да су новим рачуном објашњене све ставке које су представљале проблем, међу којима су фиксни и варијабилни трошкови, односно утрошена електрична енергија.

За разлику од претходних, ови рачуни ће, рекла је министарка, бити двострани, па ће на првој страни бити износ дуга, потрошња струје и колико треба да се плати, као и графикон месечне потрошње за годину дана, а на другој ће бити сви подаци важни за обрачун утрошка струје.

Ове године, додала је она, може се очекивати још једноставнији рачун, истичући да не подржава намеру „ЕПС снабдевања”, нове фирме, да ангажује неку другу компанију за штампање нових рачуна, већ да очекује да „ЕПС снабдевање” буде способно да само штампа такве рачуне, а не да неког другог плаћа готово 15 милиона евра годишње. Новац за то може да се нађе у оквиру расхода за јавног снабдевача који плаћају грађани, рекла је она.

Упитана да ли се планира продужење трајања ниже тарифе за струју, Михајловићева каже, да се у сарадњи са Агенцијом за енергетику, разматра тарифни систем и да ће евентуалне промене бити направљене после те анализе.

Министарство је затражило да се проблем ТВ претплате, која се плаћа уз струју, реши тако што би се направиле две уплатнице или да постоји подрачун за ТВ претплату, али да је остало да се о томе разговара.

Нове рачуне које ће до фебруара добијати грађани у Србији личе на оне које имају Италија, Босна и Херцеговина…

Када ће потрошачи добити нове рачуне за струју, зависиће од рокова набавке која је расписана да би могли да рачуне штампају двострано, будући да „ЕПС снабдевање” струјом снабдева више од 3,5 милиона купаца у Србији, рекао је Дејан Васић, директор „ЕПС снабдевања”.

Упитани да ли су као представници Националног удружења потрошача задовољни новим изгледом рачуна, будући да су своје сугестије упутили Министарству енергетике, Горан Паповић, председник овог удружења, каже, да рачун нису видели, али да очекују да их министарка ускоро позове на разговор и упозна с детаљима.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Јаснији рачуни за струју

* Обавезна поља