EN_01043196_423716.30 – Председница Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) Ан Брасер поздравила је данас споразум постигнут јуче у Женеви поводом кризе у Украјини, саопштено је из ПС СЕ.

16.20 – Јулија Тимошенко: Ако Русија до четвртка не повуче специјалне снаге, уследиће оружани одговор Украјине, преноси Раша тудеј.

16.10 – Курт Лаук: ЕУ се због кризе у Украјини недолично понашала према Русији

ЕУ се због кризе у Украјини недолично понашала према Русији, изјавио је шеф Економског савета Демохришћанске уније, Курт Лаук у Берлину.

Према његовим речима, Берлину је потребно успостављање и одржавање дијалога са Москвом.

Лаук је нагласио да ЕУ и Русија морају заједно да развију предлог за побољшање финансијског система Украјине, који је на прагу банкротства.

Демохришћанска унија је владајућа партија у Немачкој на чијем је челу канцеларка Ангела Меркел.

15.52 – Специјалне операције у источној Украјини се настављају, али су сада у „неактивној фази“, у складу са споразумом из Женеве и због Ускрса, саопштила је данас секретар за штампу специјалних снага Марина Остапенко. „У складу са Ускрсом и споразумом из Женеве операције су сада у неактивној фази. Штаб ради и промена плана је у току“, рекла је она, пренео је „Глас Русије“. Кијев не планира да заустави специјалне операције у источној Украјини и њихов интензитет ће зависити од тога како се спроводи споразум из Женеве, укључујући ослобађање зграда државне администрације и полагање оружја, изјавио је вршилац дужности украјинског министра спољњих послова Андреј Дешчица. „Операција се наставља, а њен интензитет ће зависити од практичног испуњавања споразума, ослобађања окупираних зграда и полагања оружја“, казао је он.

15.45 – Јулија Тимошенко: САД да пошаљу оружје Украјини

Бивши премијер Украјине Јулија Тимошенко обратила се Конгресу САД са захтевом за војну помоћ њеној земљи, како би се заштитио суверенитет и територијални интегритет, објављују медији.

Тимошенкова сматра да је Украјини потребно противаздушно оружје и оружје у борби са тенковима као и помоћ у војној обуци. “Такође нам је потребна комуникациона опрема, гориво за авионе и друга војна опрема“,- навела је политичарка.

Истовремено, Тимошенкова је нагласила да поздравља резултате састанка у Женеви, представника Украјине, САД, ЕУ и Русије.

15.30 – Украјинска служба безбедности је у протеклих шест седмица ухапсила 117 руских држављана „који су укључени у екстремистичке активности на територији Украјине“, преноси Тexty.org.ua.

15.25 – Валентина Матвијенко: Неће бити неопходно уводити руску војску у Украјину

Шеф Савета федерације Русије (Сенат), Валентина Матвијенко сматра да неће бити неопходно уводити војску у Украјину, због истакнутог плана за регулисање кризе у земљи који је разрађен у Женеви, 17. априла.

Према речима Матвијенкове, решење је само у општем националном украјинском дијалогу, компромису и дијалогу власти са грађанима.

Женевски споразум позива стране конфликта да се уздрже од насиља, екстремизма и провокација, да се разоружају незаконите групе, ослободе зграде које су незаконски заузете и започне дијалог о уставној реформи.

15.00Активисти самопроглашене Народне републике Доњецк преузели контролу над градом Северск у Доњецкој области, јављају руски медији.

14.17. Званични Кијев обуставио све војне операције у источној Украјини. Кијев обуставио „анти-терористичку операцију“ на истоку Украјине, јавља Раша тудеј. Једна особа рањена у пуцњави Крематорска.

13.30 – Федералисти са истока Украјине изнели су нови захтев Кијеву тражећи отказивање биометријских пасоша и вакцинације, изјавио је Станислав Речински из безбедносне службе Украјине.

13.20 – Пушков: ПССЕ кренула ка ивици европске политике

Лишивши Русију овлашћења, Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) кренула је ка ивици европске политике јер решавање украјинске кризе није могуће без учествовања Москве, изјавио је у петак председник Комитета Државне думе Русије за међународна питања, Алексеј Пушков.

10. априла је ПССЕ искључила Русију, до краја 2014. године, из руководећих органа организације због припајања Крима. Руска делегација је у знак протеста напустила салу за заседање.

Данас ће Државна дума Русије размотрити немогућност наставка дијалога у оквиру ПССЕ, док трају санкције Русији.

13.15 – Немачки политичар Волфганг Кубицки сматра да су НАТО акције погрешне

Акције НАТО-а, у условима украјинске кризе су погрешне, изјавио је данас у интервјуу за немачке новинаре заменик председника Слободне демократке партије Немачке, Волфганг Кубицки.

Он сматра да је “контрапродуктивна и изузетно опасна чињеница да НАТО премешта своје снаге ка такозваним источним границама, у чему учествује Бундесвер“.

Кубицки је такође позвао на активирање дијалога са Русијом. “Веома високи степен подршке Руса политици председника Русије, Владимира Путина треба да нас натера да се замислимо“, – нагласио је он.

17. априла прес служба НАТО-а је саопштила да Алијанса шаље 5 бродова у Балтијско море како би подржала своје источно-европске савезнике.

13.02 – Депутати регионалног савета Луганска захтевају расписивање референдума о државној структури Украјине и проглашењу руског језика као другог државног језика. „Милиони људи инсистирају да ови захтеви буду имплементирани“, наводи се у саопштењу.

12.36 – Главни тужилац Украјине спровео је истрагу против бившег председника Виктора Јануковича, бившег министра унутрашњих послова Виталија Зараченка и некадашњег првог човека Службе безбедности Украјине Александра Јакименка.

„Истрага је показала да је ова тројка, према претходном договору, створила терористичку организацију чије су активности довеле до губитка бројних живота током протеста фебруара месеца“, саопштило је Тужилаштво.

12.35 – Свих шест кандидата на предстојећим председничким изборима у Украјини, Тихипко, Јулија Тимошенко, Порошенко, Олег Љашко, Михаил Добкин и Бохомолетс, добили су 24-ворочасовну заштиту, према захтеву садашњег председника Украјине Александра Турчинова, наводи Униан.

12.28 – Наоружани сепаратисти у Краматорску су по други пут упали у ТВ торањ и покушали да се прикопчају на помоћну станицу за снабдевање струјом. „Ситуација је напета и мења се из часа у час“, рекла је Марина Остапенко из прес службе Безбедносне службе Украјине.

12.23Денис Пушлин, предводник организације „Људи народне Републике Доњецк“ изјавио је данас да он и његови људи неће одложити оружје и предати окупиране зграде све док власти у Кијеву не поднесу оставке. „Представнике власти у Кијеву не сматрам легитимним и нећу одговорити на њихове захтеве“, навео је Пушлин и поновио захтев да се референдум о федерализацији области Доњецк одржи 11. маја.

12.20Наоружане проруске групе кажу да ће напустити окупиране зграде ако украјинска влада поднесе оставку, јавља АП, преноси Танјуг.

12.15 – Обама: Женева је дала наду за дипломатско решење украјинске кризе

Састанак четири стране у Женеви показао је да могућности за дипломатско регулисање ситуације у Украјини као и раније постоје, изјавио је у четвртак на прес конференцији у Белој кући председник САД, Барак Обама, коментаришући резултате преговора министара спољних послова Русије, Украјине, САД и ЕУ.

Обама је окарактерисао резултате преговора четири стране као “трачак наде“. Према његовим речима, САД не разматрају војну варијанту регулисања кризе.

Обама је позвао Русију да искористи свој утицај како би се успоставио ред у Украјини.

12.10 – Путин и Ердоган разговарали о Криму

Председник Русије Владимир Путин и премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган су разменили мишљења о питањима у вези са припајањем Крима Русији, укључујући и питања везана за кримско-татарску заједницу, саопштила је прес-служба Кремља.

Разговор је одржан на иницијативу турске стране.

У прес служби су рекли да су размењена мишљења о актуелним питањима руско-турске сарадње, укључујући и узајамну сарадњу у енергетској сфери.

12.05 – Организација за економску сарадњу и развој треба сама да одлучи да ли јој је Русија потребна као једна од чланица, изјавио је данас руски премијер Дмитриј Медведев на састанку одбора руског Министарства за економски развој. „ОЕЦД је озбиљна организација, али ако се упуштају у дебату о санкцијама нашој земљи и те мере користе као инструмент притиска на нас, ми им се нећемо наметати“, истакао је Медведев, а пренела агенција Итар-Тас. „Они сами треба да одлуче да ли им је Русија потребна или не“, додао је руски премијер.

12.00 – Аеродром „Доњецк“ функционише нормално и у њему нема припадника федералиста, саопштила је прес служба аеродрома. Александар Лукјанченко, градоначелник Доњецка, претходно је реако да су, током јучерашњег дана, наоружани представници „Народне Републике Доњецк“ дошли на аеродром како би преговарали и да ће разговори бити настављени.

11.37 – Арсениј Јацењук, премијер Украјине, изјавио је да не признаје анексију Крима и да ће „Украјина, корак по корак, политичким и дипломатским средствима повратити Крим“.

„Нама је украдено наше власништво. Крим је наш, Јалта је наше море, наша територија Владимире Владимировичу“.

„Демонстранти на истоку Украјине који буду предали оружје и напусте окупиране објекте државне администрације, биће амнестирани. Закон који ово регулише има подршку читавог украјинског парламента и биће усвојен без одлагања“, изјавио је премијер Украјине Арсениј Јацењук

11.09 – Служба безбедности Украјине објавила је потрагу за пуковником Игором Безлеровим, држављанином Русије, који је предводио субверзивну групу приликом окупирања полицијске станице у Горловки.

10.31 – У возу на линији Симферопољ-Москва, у Запорожју пронађена је муниција, док су у региону Одесе, у једном аутобусу, заплењене гранате, преноси Униан.

10.21 – Украјинска безбедносна служба расписала је потерницу за Александром Јануковичем, сином бившег председника Виктора Јануковича. Он се сумњичи за фалсификовање докумената, превару и издавање лажних докумената за шта прети казна од две до пет година затвора.

10.18 – Градско веће Доњецка одлучило је да један од градских тргова назове „Беркут“ у част погинулих припадника ове јединице.

09.50 – Концерн БРТ и припадници безбедносних снага Украјине ослободили су радио емиторски центар у Краматорску, који су претходно заузели федералисти. Одмах након тога прекинуто је емитовање руских канала, јавља Униан.

09.20 – Шеф швајцарске дипломатије и председавајући ОЕБС-а Дидије Буркхалтер поздравио је исход разговора у Женеви између министара спољних послова Украјине, Русије и САД и високе представнице ЕУ за спољнополитичка питања и безбедносну политику. Буркхалтер је подвукао да је ОЕБС спреман да преузме кључну улогу додељену Специјалној посматрачкој мисији у помоћи украјинским властима и локалним заједницама да хитно имплементирају различите мере предвиђене у заједничкој Женевској изјави. Буркхарлтер је оценио да је та изјава израз поверења у ОЕБС.

09.11 – Русија мора натерати нерегуларне трупе на истоку Украјине да положе оружје и напусте окупиране зграде. Уколико се ово не догоди, САД и Европска унија су спремне да предузму даље мере против Русије, наведено је у телефонском разговору Барака Обаме, председника САД, и Ангеле Меркел, немачке канцеларке.

„Председник Обама и канцеларка Меркел су, са великом забринутошћу, разговарали о ситуацији о Украјини“, саопштено је из Беле куће.

„Обама је изразио своју захвалност украјинским властима које су изнеле конструктивне предлоге како би се заштитила права свих грађана Украјине. Лидери су истакли да Русија мора предузети чврсте кораке како би се деескалирала ситуација и искористи свој утицај на нерегуларне трупе у Украјини“, наведено је у саопштењу.

09.00 – Барак Обама: Не верујем да ће се Русија придржавати договореног, САД и савезници да буду спремни да одговоре

Поводом договора на састанку о Украјини у Женеви, амерички председник Барак Обама изразио је скептицизам у погледу руских обећања за деескалацију ситуације.

Обама је изразио наду да ће се Русија у наредних неколико дана придржавати договореног, али да, како је рекао, имајући у виду њено раније понашање, не верује како се на то може рачунати и како је због тога нужно да САД и њени савезници буду спремни да одговоре на покушаје Руса да се умешају у ситуацију на југу и истоку Украјине.

08.56 – Апелациони суд у Харкову одредио је меру кућног притвора за 16 од 65 притворених припадника Антимајдана, којима су лисице стављене на руке због заузимања зграда државне администрације.

08.13 – Украјина се обратила међународном Трибуналу поводом нереда и убистава током протеста на Мајдану. Регистар Међународног суда правде примио је декларацију украјинске владе којом се признаје његова јурисдикција за дешавања од 21. новембра 2013. до 22. фебруара 2014. године. Ово значи да Трибунал има право да истражи наводне злочине који су се догодили током овог периода, јавља Униан.

07.35 – НАТО шаље пет војних бродова у Балтичко море како би пружили подршку својим савезницима из Источне Европе и ојачала одбрану, саопштено је из прес службе алијансе. У Балтик ће бити послата четири чистача мина и један брод за снабдевање.

07.24 – Сергеј Лавров: Улазак Украјине у НАТО би продубило кризу

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ће промена војно-политичког неутралног статуса Украјине довести до подривања напора уложених у превазилажење кризе у тој земљи.

„Украјина има законе о војној и политичкој неутралности и ми смо изнели чврст став током четворопартитног састанка у Женеви да ће, у случају промене овог статуса, доћи до подривања напора на сарадњи којом би се установила сарадња по свим питањима везаним за превазилажење тренутне кризе у Украјини“, изјавио је Лавров додајући да неутралност не значи чланство у блоковима као што је НАТО или друге алијансе у којима учествују САД.

„Питали смо западне колеге и НАТО лидере да ли препознају своју одговорност у овој тематици у тренутку када може доћи до узнемиравања напора у решавању кризе“, навео је Лавров, преноси Униан.

07.20 – Скоро 90 процената од 77 приведених федералиста, након сукоба са украјинском војском у Маријуполу, има досије у полицији, саопштило је Министарство унутрашњих послова Украјине. У највећем броју случајева у питању је нарушавање јавног реда и управљање возилом под дејством алкохола.

06.50 – У Кировграду је формирана милиција, коју чине представници Самоодбране Мајдана, ветерани безбедносних агенција, Козаци и чланови спортских организација. Они су изразили спремност да се супротставе свим покушајима отимања територије од Украјине, јавља Униан.

06.45 – Од 22. априла Чешка ће поједноставити процес издавања и добијања виза за грађане Украјине. Особе које буду тражиле азил, млађи од 26 година и пензионери старији од 60 година биће изузети од плаћања трошкова добијања визе, јавио је Радио Праг.

06.40 – Украјинска влада издала је упутство Министарству регионалног развоја да, до 1. октобра, расправи амандмане Уставу који се тичу децентрализације власти, саопштено је из Кабинета министара. Документ је усвојен на ванредном састанку Кабинета.

06.39 – Генерални секретар УН Бан Ки Мун поздравио је почетну рунду дипломатских преговора о кризи у Украјини и рекао како ће потпуно спровођење споразума постигнутог у четвртак у Женеви, помоћи њеном смиривању. Он је охрабрен тиме што су све стране показале способност да се договоре о једном броју конкретних и хитних корака усмерених ка смиривању ситуације и налажењу мирног решења кризе, преноси Итар-Тас. Бан подвлачи да је ситуација у Украјини и даље изузетно променљива.

06.25 – Русија покушава да омете председничке изборе у Украјини заказане за 25. мај, саопштио је председник привремене украјинске владе Арсениј Јацењук. Постоји само једна игра коју Русија игра а то је да подстакне тензије у Украјини, додао је Јацењук, пренела је агенција Итар-Тасс. Он је рекао да верује да постоји само један начин да се супротстави таквим плановима – а то је уједињењем земље.

01.30 – Украјинска страна ће испунити све одредбе споразума које је потписала у Женеви после разговора на којима су учествовали представници Русије, САД, Европске уније и Украјине, саопштио је у четвртак украјински премијер Арсениј Јацењук на ванредној седници владе. Јацењук је позвао демонстранте да одблокирају све административне зграде и позвао кијевске власти да испуне услов о амнестији за оне демонстранте који напусте зграде и положе оружје, осим оних који су починили тешке злочине, попут убиства.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ се због Украјине недолично понашала према Русији

* Обавезна поља