jelena guskovaДа ли је будућност Србије у ЕУ или у блиској сарадњи с Русијом. О овом и другим питањима, редакција „Србин инфо” је разговарала са др Јеленом Гусковом

Како Србијa може да се прикључи евроазијским интеграцијама?

Било која српска власт мора да има стратегију у ком смеру и како треба да се развија држава, што ја не видим код актуелне владе у Београду. Српски политичари морају да знају шта хоће за Србију у наредних 100 година. Ако ће да крене у ЕУ и НАТО шта чека српски народ и државу? Да ли ће уследити и отцепљење југа Србије? Власт би морала да има стратегију како да сачува Србију од даљег распарчавања. По мом мишљењу, спас за Србију је само тамо где је Русија. То значи уместо ЕУ, евроазијске интеграције.

Ако постоји таква стратегија, ако постоји таква политичка личност која би све то могла да стави на папир, онда би Србија лако могла да се прикључи евроазијским интеграцијама.

Како коментаришете то што Србија у исто време „флертује” са Русијом и испуњавa све ултиматуме ЕУ и НАТО?

Не можете да очекујете да будете део евроазијских интеграција, тајно кријући од свог народа да безусловно тежите НАТО и ЕУ чланству. На тај начин се државе међусобно не повезују. То се ради дипломатски. Требало би да знате да српска дипломатија има предност у Русији. Када дођу чак и незванично, у приватну посету, имају врло добар дочек у Москви. Значи, ако Србија крене у правцу евроазијских интеграција она ће их и добити. Али, игра на две столице није могућа.

ЕУ има познате „вредности”: геј права уместо породице, моћ банкарима и великим корпорацијама… Које су вредности Евроазијске уније?

Вредности које почивају на основама националне и одговорне државе. Такође, оне су, као и сам евроазијски савез, у фази изградње, што значи да и Срби, као и други словенски народи који желе да приступе овом савезу, могу својим ставом и позицијом да допринесу формирању система истинских вредности, уместо оних које промовише Брисел – закључује Гускова.


Извор: Србин.инфо

Оставите коментар

Оставите коментар на Јелена Гускова – Игра на две столице није могућа

* Обавезна поља