Председник Народне странке Вук Јеремић који је и бивши министар спољних послова Србије и некадашњи председник Генералне скупштине УН, оценио је данас да би званични Београд, да је заиста забринут због безбедносне ситуације после хапшења директора Канцеларије Владе Србије за Косово Марка Ђурића, затражио и хитну седницу Савета безбедности УН.

„Вучић ни то није урадио, а није јер би тада неке државе чланице Савета, које добро знају шта је све претходило том инциденту, то и изнеле у својим излагањима, чиме би га потпуно дезавуисале у очима јавности“, рекао је Јеремић који је осудио јучерашње хапшење Ђурића у Косовској Митровици.

Јеремић је додао да се нада да Вучић није телефоном разговарао са председником Русије Владимиром Путином, јер би тај разговор изазвао запрепашћење Путина, пошто би руски председник питао Вучића да ли жели хитну седницу Савета безбедности УН, а Вучић би одговорио да не жели, „што би била велика срамота за Србију“.

Лидер Народне странке је оценио да је Србија Ђурћевим хапштењем понижена, али да је могући да је тај случај изрежиран.

„Албанске јединице нису имале никакво оправдање за насиље на северу Косова. Најоштрију осуду заслужује та врста бруталности, безобразлука, као и кршења регуларних процедура укључујући спровоЂење Ђурића улицама Приштине“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је рекао да је председник Србије Александар Вучић, да је хтео, могао да спречи такво понижење, јер је у петак у Бриселу вечерао с председником Косова Хашимом Тачијем и еворпском комесарком за спољне послове Федериком Могерини.

„Да је Вучић имао часне намере и зрно дипломатске способности, он би на тој вечери отворио питање Ђурићеве посете Косовској Митровици и инсистирао да се избегне оно што се јуче догодило. Вучић је то дакле могао да спречи, а није“, рекао је Јеремић и додао да је преседник то могао да уради и са скроминим знањем еглеског које има.

Јеремић је навео да је Вучић у Њујорку, поред разговора са Генералним секретаром УН Антонијем Гутересом, одржао састанак и са амбасадором Немачке при УН Кристофом Хојзгеном, и додао да је председник Србије и тај разговор покушао са сакрије од јавности у Србији.

„Вечерао је са Тачијем у Паризу 13. марта, састао се поново са њим наредне недеље у Њујорку што је иначе данас потврдио и Волфганг Петрич и онда у петак у Бриселу вечерао са Тачијем и Федериком Могерини. Сада би неко требало да нас убеди да се нису ништа договорили, а видели су се три пута за две недеље. Нећу да тврдим, али има ту много чудних коинциденција“, рекао је Јеремић.

„Да је Вучић заиста потресен, Српска листа, која је под његовом потпуном контролом, тренутно би гласала за обарање Харадинајеве владе. Ако нема захтева за хитну седницу Савета безбедности УН и нема обарања владе у Приштини, то буди сумњу да је реч о режији“, рекао је Јеремић.

Српска листа: Јеремић пао на тесту пристојности и човечности, изругујући се жртвама тираније

Српска листа саопштила је вечерас да је председник Народне странке Вук Јеремић поводом изјава о инциденту у Косовској Митровици „пао на тесту пристојности и човечности, изругујући се жртвама тираније“.

„Вук Јеремић је допустио себи безобразлук да устврди да је оно баханалисање униформисаних силеџија у Косовској Митровици изрежирано, односно да су се људи само самоповређивали и да је Марко Ђурић сам себе вукао за кравату по приштинским улицама“, навела је Српска листа.

Они су додали да „нема оправдања за такав безобразлук Вука Јеремића“.

Председник Народне странке Вук Јеремић који је и бивши министар спољних послова Србије и некадашњи председник Генералне скупштине УН, оценио је данас да би званични Београд, да је заиста забринут због безбедносне ситуације после хапшења директора Канцеларије Владе Србије за Косово Марка Ђурића, затражио и хитну седницу Савета безбедности УН.

Српска листа раније данас осудила је и изјаву Демократске странке (ДС) која је изнела сумњу да је привођење Марка Ђурића у Косовској Митровици било „договорена представа“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Јеремић оптужује власт за режију у Митровици

* Обавезна поља