vuk-jeremicБЕОГРАД –  Вук Јеремић, по повратку из Њујорка, задржаће посланички мандат, али се неће ангажовати ни у једној странци, већ оснива институт, пише Блиц.

Према сазнањима тог листа, председник Генералне скупштине Уједињених нација се, после окончања једногодишњег мандата на челу светске организације, враћа у Београд, где ће основати Институт за међународне односе и одрживи развој.

У раду Института, Јеремић планира да се ослони на помоћ Џефрија Сакса, Мигела Анхела Моратиноса и других истакнутих имена међународне политике који су у претходних годину дана били чланови Високог савета председника Генералне скупштине УН.

Јеремић се дефинитивно враћа у Србију у првој недељи октобра, а мало после тога, већ средином следећег месеца, основаће Институт за међународне односе и одрживи развој. ако се сазнаје, нови институт требало би да се првенствено бави пројектима и политиком одрживог развоја за 21.век, чему је Јеремић највише био посвећен током свог председничког мандата у УН.

Некадашњи шеф српске дипломатије у раду ће се ослањати на искуство и контакте са утицајним људима са којима је сарађивао у претходном периоду.

Током протеклог викенда у Њујорку су се окупили сви чланови Високог савета председника Генералне скупштине УН и прихватили понуду Јеремића да уђу у Савет београдског Института за међународне односе и одрживи развој, пише Блиц. Тим Јеремићевих сарадника у Београду увелико трага за адекватним простором у којем ће Институт бити смештен.

Током претходне посете Београду, Јеремић је о својим плановима обавестио председника Србије Томислава Николића и премијера Ивицу Дачића, и рекао да ће ова организација са својом снажном међународном мрежом и контактима бити спремна да помогне промоцију Србије.

Јеремић ће бити независни посланик, не планира да се страначки ангажује, а о свим другим стварима ће говорити после повратка у Србију, најављују његовом кабинету.

Јеремић и Сакс су се договорили да Институт за међународне односе и одрживи развој буде део међународне мреже Колумбија универзитета. Јеремић ће као председник имати формални истраживачки ангажман на Колумбији, преноси Мондо.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Јеремић оснива Институт за међународне односе

* Обавезна поља