vuk-jeremicЊУЈОРК – Након првог круга гласања за генералног секретара УН, како показују неформални резултати, води бивши португалски премијер Антонио Гутереш, док је на другом месту некадашњи словеначки председник Данило Тирк, јавио је АП.

Треће место деле троје кандидата – бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић, Бугарка Ирина Бокова која је на челу Унеско и бивши шеф македонске дипломатије Срђан Керим, наводи АП позивајући се на двоје дипломата који су тражили да не буду именовани.

Савет безбедности УН од 15 чланова одлучио је да не објављује резултате тајног гласања о 12 кандидата од којих ће један од 1. јануара наследити Бан Ки-муна, наводи АП.

Бивша новозеландска премијерка Хелен Кларк је четврта, а на петом је кандидаткиња Аргентине Сузана Малкора, рекле су дипломате.

Бивша хрватска министарка спољних послова Весна Пусић добила је 11 „обесхрабрујућих“ гласова, највише од 12 кандидата, наводе дипломате.

Троје кандидата на дну листе су Кристијана Фигерес из Костарике, бивша шефица молдавске дипломатије Наталија Герман и министар спољних послова Црне Горе Игор Лукшић, рекли су дипломати, преноси АП.

Јеремић: Настављамо кампању, идемо у други круг

ЊУЈОРК – Кандидат Србије Вук Јеремић изјавио је данас да је изузетно задовољан резултатом првог круга тајног гласања у Савету безбедности о наредном генералном секретару Уједињених нација, и да у други круг улази са опрезним оптимизмом.

„Све што могу да кажем је да сам изузетно задовољан резултатом и да имамо добру позицију уочи другог круга гласања. Постоји могућност да се оно одржи већ идуће недеље”, изјавио је Јеремић Танјугу.

„Настављамо са динамичном кампањом и у други круг улазимо са опрезним оптимизмом”, истакао је Јеремић.

Он је напоменуо да је кандидатура Србије запажена као једина која је испраћена концизном и транспарентном платформом.

Јеремић је подсетио да је у Савету безбедности УН, иза затворених врата, обављен први круг тајног изјашњавања о кандидатима за новог Генералног секретара УН.

Исход гласања неће бити саопштаван јавности – једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку. Од кандидата се очекује да поштују одлуку Савета безбедности УН да се не излази у јавност са бројевима, преноси Танјуг.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јеремић трећи у првом кругу

* Обавезна поља