vuk-jeremicУ Савету безбедности УН у понедељак је одржан трећи круг изјашњавања о кандидатима за новог генералног секретара те организације. Трку за најпрестижнију дипломатску позицију и даље предводи бивши премијер Португалије Антонио Гутереш, на другом месту нашао се шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, док треће место деле бивши министар иностраних послова Србије Вук Јеремић и генерална директорка Унеска Ирина Бокова.

Кандидат Србије, Јеремић, који је освојио седам позитивних, пет негативних и три уздржана гласа, изјавио је да ће наставити са интензивном кампањом уочи четвртог круга гласања, које се очекује у септембру.

Никола Јовановић, програмски директор ЦИРСД-а и један од Јеремићевих најближих сарадника, за Спутњик каже да Србија има све разлоге да буде задовољна оствареним резултатом. Како наводи, након трећег гласања у Савету безбедности српски кандидат се налази међу четири најбоље рангирана, чиме се директно квалификује за саму завршницу овог процеса.

„Наредна фаза ће се одигравати у септембру са наглашеном улогом пет сталних чланица СБ које ће се између себе више договарати, преговарати и ценкати се, него што ће кампање самих кандидата бити пресудне, као што је то досад био случај. Пролазно време које смо зацртали и најавили је остварено, па растерећени чекамо да видимо како ће се велике силе позиционирати, како бисмо покушали да ту нађемо неку своју шансу“, објашњава Јовановић.

Према његовим речима, последње изјашњавање чланица СБ није донело велика изненађења, јер је било очекивано да се најозбиљнији кандидати нађу у „првој четворци“.

„Господин Лајчак је направио највећи помак, али треба имати у виду да је он потпредседник Владе своје земље и да тренутно обавља функцију председавајућег Савета ЕУ, па се такође позиционира као једно од могућих компромисних решења. У суштини, нема изненађења, четири најбоља кандидата су тамо где треба да буду, и свако од њих има своју шансу у завршници овог процеса“, напомиње Јовановић.

Jeremic-ban ki mun

Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, сматра да је кандидат Србије и овог пута остварио више него респектабилан резултат у трци за наследника Бан Ки Муна.

„Утакмица је и даље у току, а Јеремић је у ужем избору оних кандидата који ће се у даљим круговима посматрати као фаворити. Господин Јеремић је и једини са екс-Ју простора који је ушао у најужи избор. Евидентно је да се у сваком кругу гласања појави неко изненађење, јер знамо да се у трку ушло са ставом да нови шеф УН треба да буде са подручја Источне Европе, а фаворизовала се и жена на тој позицији. Неизвесно је да ли ће ови критеријуми и даље бити пресудни, јер се чини да је критеријум по коме би жена била идући генерални секретар овог пута изостао као кључни, без обзира на одличан резултат Ирине Бокове“, објашњава Јоксимовићева за Спутњик.

Према њеним речима, лобирање све више добија на значају и у следећим круговима ће много значити како ће се договарати велике силе и на који начин ће доћи до компромисног решења.

У трци за првог човека УН је десет кандидата, а очекује се да ће нови генерални секретар бити изабран током октобра. Функцију на Ист Риверу будући шеф највеће светске организације ће преузети од 1. јануара 2017. године.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Јеремић у завршној фази гласања

* Обавезна поља