kameron-ostavkaЛОНДОН – Лидери кампање за останак Британије у ЕУ у ноћи из између четвртка и петка за веома кратко време прошли су пут од оптимизма до очаја, пише „Гардијан”. Како наводи британски лист, док су чекали прве резултате пили су воду и вино у топлој соби Ројал Фествал Хола у Лондону.  Имали су разлога да верују да ће све испасти добро. Последња истраживања јавног мњења давала су им предност. Међутим та предност није била довољна да отера нервозу. Позване су и телевизијске камере и екипе и сви су били нервозни.  „Била је чудна атмосфера. Нешто измеду журке и зоне за новинаре”, каже посланик торијеваца који је био тамо, пише „Гардијан”, преноси Б92. У близини, код Вестминстерске палате, „Изађи” кампање су такође имали окупљење, али не тако велико. Неки од њихових чланова плашили су се најгорег.

„Када су истраживања ЦомРеса и Ипсос Морија на крају гласања у десет сати била против нас помислили смо на најгоре. Медутим, имали смо и лошије тренутке од тог. Само смо морали да будемо стрпљиви и верујемо”, истиче један од учесника њихове кампање, пише Гардијан. Дејвид Камерон је био у Даунинг стриту са свој политичким тимом, док су Борис Џонсон и Мајкл Гоув били у својим кућама. Шетали су се по соби и чекали најважнију одлуку Британаца за неколико генерација. Сва тројица су била обавештена како треба да тумаче прве резултате.

Њукасл, за који су знали да ће први доћи, значио је много. Резултати су стигли. Показивали су да је Њукасл за останак у ЕУ, али разлика је била тесна. Лидер градског већа града којег воде лабуристи Ник Форбс раније је рекао да очекује 60:40 гласање за останак. Међутим, Њукасл је гласао 51:49. Било је много горе него што су очекивали. Онда су уследили Сандерленд и други градови. Показивао се тренд – кампања „Изађи” је премашивала очекивања и то константно. „Узорци које смо добијали показивали су да смо пет, шест или седам процената изнад онога како смо очекивали да ће бити”, наводи извор из „Изађи” кампање, пише „Гардијан”.

britanija-bregzit

У том тренутку Џон Курис, за којег „Гардијан” наводи да је доајен изборних анализа, рекао је да је време да људи из кампање за останак у ЕУ врате шампањац у фрижидер. Добри су били у Лондону и на југу који воде торијевци, али су подбацивали на северу, упоришту лабуриста. Земља се делила. Током једног кратког периода деловало је да ће исход бити веома близу. У 02.51 Би-би-си јавља да су обе стране на 50.0 одсто. Међутим, постало је јасно шта су области лабуриста урадиле Камерону. Он је осетио да се нешто лоше дешава и повукао је свој политички тим на дискусије са канцеларом Џорџом Озборном. Фунта је за то време наставила да пада.

До 3:30 часова Камерон је знао да је готов. Његов тим за комуникације који је пре тога отишао у Фестивал Хол да се куца чашама због победе вратио се у Даунинг стрит да се суочи са поразом. За то време лидер кампање за излазак Британије из ЕУ Доминик Камингс покушао је да остане миран док их званични резултати не прогласе за победника. Ипак, изашао је из канцеларије, скочио на један сто и ударцем руком избио плочу на плафону изнад њега.

Пол Стивенсон, директор комуникације те кампање, затворио се у собу у којој има клима и чекао да се све заврши. Најџел Фараж који је пре тога, почетком ноћи, већ прихватио пораз, био је први политичар који је објавио победу речима: „Зора свиће над независном Великом Британијом”. Међутим, док су они славили, фунта је падала и падала. Осим тога, референдум је поделио нацију, пише „Гардијан” – географски, генерацијски и класно, преноси Б92.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Како је Камерон шампањац вратио у фрижидер

* Обавезна поља