Министар одбране Небојша Стефановић више није шеф београдског одбора Српске напредне странке (СНС), али његова судбина још није закључена. Шта више, судећи према реакцији лидера СНС Александра Вучића на појединачни захтев да Стефановић буде избачен из странке – што се према сазнањима Блица догодило у затвореном делу јучерашње седнице – ова тема би могла да се протеже све до јесени.

Ипак, мало је вероватно да ће СНС и Александар Вучић дозволити себи да са бременом овог унутрашњег питања уђу у кампању за опште изборе следеће године. СНС је јуче коначно ставила на дневни ред две важне теме које су се ових дана провлачиле по медијима. На седници Главног одбора, на којем се окупило више од 500 функционера из целе Србије, изгласано је спајање са СПАС-ом, а Александар Шапић је изабран за потпредседника СНС.

Све ово учињено је јавно. Ипак, најзанимљивији део уследио је иза затворених врата. Најпре је рано ујутро на Председништву СНС Вучић обелоданио да му је Стефановић поднео оставку на место лидера београдског одбора странке, а онда је два сата касније та оставка и констатована на затвореном делу седнице.

Неко је хвалио, неко тражио оставку

Шта се то заправо дешавало иза кулиса Главног одбора СНС, мимо очију јавности? Десетак функционера се, како је Блицу речено из више извора, јавило за реч, а међу првима је био посланик СНС и бивши члан ДСС Небојша Бакарец.

– Бакарец је рекао да су сви ту због председника, да му је јако захвалан на свему што ради, да Србија иде у добром смеру, али и да се очекује притисак око Косова – каже извор Блица.

После Бакареца, уследио је предлог једног функционера СНС да би Стефановића требало не само сменити, већ и искључити из странке.

– Један од говорника је у току обраћања споменуо Дијану Хркаловић и критиковао је, а онда је рекао и да би Небојша Стефановић требало да буде избачен из Председништва и из СНС – прича извор Блица.

Ове речи нису прошле без реакције Вучића.

– Вучић је на то рекао да нико никоме неће скидати главе, да Стефановића зна врло дуго, да је један од ретких који је био уз њега у тешким временима, 2017. и онда када се најављивао упад у Председништво. Рекао је и да се последњих годину и по дана дешавају чудне ствари, да ће се видети зашто је то тако и да ли има уплива страних фактора, као и да ће свако сносити последице када се законски утврди одговорност. Поручио је да би до тада свако требало да ради свој посао и да нико не би требало да брине све док год буде радио за Србију, за интерес државе и ко не ради против странке – прича извор Блица.

Небојша Стефановић долази на седницу Главног одбора СНС-а, субота 29.05.2021 – Фото: ATA images

Тачка или зарез на случај Стефановић?

Шта нам онда све то говори?

Претходних дана одбори СНС су се изјашњавали о раду функционера СНС и листом су позвали Стефановића на одговорност, што је довело до тога да он јуче ујутро поднесе неопозиву оставку на место шефа београдског одбора СНС. Ипак, како сада ствари стоје, задржао је место у Председништву и министарску функцију у Влади. Зато и јесте главно питање, да ли је јуче стављена тачка, или само зарез у овој причи?

Стефановићева судбина још није закључена, судећи према реакцији Вучића на идеју да се избаци из странке. И даље се, међутим, оставља простор да ће „свако сносити последице ако се утврди одговорност према закону”, што би могло да значи да су могући кривични поступци против појединаца због умешаности у аферу прислушкивање.

У сваком случају, могло би се закључити да ће судбина актуелног министра одбране бити тема све до јесени, или бар до изборне Скупштине СНС која ће, како је јуче предочено, бити одржана у септембру. Али, тешко је веровати да ће Вучић дозволити да се са несређеном темом око Стефановића уђе у кампању за предстојеће опште изборе који би требало да буду одржани у априлу следеће године.

„Оставка је прихваћена”

Да се није расправљало о оставкама и сменама било кога у извршној власти, јуче је јавно рекао и потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

– Не само Небојше Стефановића, него било кога. То није била тема. О оставкама се не расправља, оставка је лични чин и она је прихваћена. Није се улазило у мотиве и разлоге оставке било кога, конкретно у овом случају Стефановића – рекао је Вучевић.

На питање да ли треба очекивати још неке оставке или смене, Вучевић је рекао да не може да нагађа, јер „никакве смене данас нису биле на дневном реду”.

Како је објаснио, следи Конгрес странке у октобру, бираће се ново руководство, а природно је да ће долазити до промена и да се да шанса неким новим људима.

– Конкретније од овога не могу да кажем – рекао је Вучевић.

Ђукановић први саопштио вест

Владимир Ђукановић – Фото: ФоНет/Огњен Стевановић

На одговорност Стефановића први је позвао функционер СНС Владимир Ђукановић, који је јуче набројао и шта он види као највеће грешке Стефановића. Он је, уједно, и први обзнанио да је Стефановић поднео оставку на страначку функцију.

– Грешка? Хм. Управљате једним системом, веома важним, као што је МУП (Стефановић је претходно био министар унутрашњих послова), а за то време се прислушкује председник државе. А истовремено сте координатор служби безбедности и као не знате за то. Чекајте, кога ви правите будалом овде? Је ли заиста мислите да смо толики кретени? Не може да се деси да сте на челу служби, на челу МУП-а, а одатле се прислушкује председник државе. Шта да помисле сви из ове земље? Није само Стефановић у питању, има ту још људи, да не улазимо даље. Неки људи праве свој систем, неки људи су поприлично увећали свој капитал, имовину… – додао је Ђукановић на ТВ Прва.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Каква је даља судбина Небојше Стефановића?

* Обавезна поља