tanja.vujic-tubicБритански премијер Дејвид Камерон позван је да пред спољнополитичким комитетом острвског парламента објасни улогу трупа Велике Британије у потенцијалним „снагама за стабилизацију” Либије, јавља лондонски „Гардијан”.

Поводом случаја „Либија”, то радно тело британског парламента већ води двокраку истрагу: о плановима Лондона за ту северноафричку државу уочи пада Муамера ел Гадафија 2011. године, и како прекинути политички и безбедоносни хаос који од тада до данас влада у Либији.

Иако британски премијери веома ретко сведоче пред радним телима државног парламента, Криспин Блант, председник Спољнополитичког одбора британског парламента, послао је председнику владе управо такав захтев.

Писмо из британског парламента упућено је у Даунинг стрит истог дана када су Мајкл Фелон, министар одбране Уједињеног Краљевства, и његова италијанска колегиница Роберта Пиноти у Лондону разматрали детаље потенцијалних улога најављених међународних снага у Либији, открива лондонски дневник.

Иначе, Блантово писмо Камерону стиже само неколико дана пошто је амерички председник Барак Обама критиковао британског премијера и ондашњег француског председника владе Николу Саркозија за хаос који је снашао Либију након рушења Гадафијевог режима.

У међувремену, „расте забринутост да Исламска држава широм Либије утврђује упоришта, као и да ће из те северноафричке државе на лето према ЕУ кренути велики талас миграната”, преноси „Гардијан”.

На Западу истовремено тече дебата о слању мисије од око 5.000 учесника (са задатком да обуче и саветују либијску армију у борби против терориста), у којој би – према најавама – требало да учествује 1.000 Британаца.

kameron-elizebat-5

Извештаји са либијског терена наводе да се британски специјалци већ налазе у Либији и да Лондон тамо спроводи ваздушни надзор копнених збивања. „Ако будемо имали план да пошаљемо конвенционалне снаге, свакако ћемо доћи у парламент да о томе дискутујемо”, прецизирао је Камерон.

Тренутно важећи консензус истиче да неће бити међународне интервенције без формалног позива новоформиране владе националног јединства Либије, додаје „Гардијан”.

У међувремену, и међународно признати режим Либије у Тобруку и међународно непризната власт у Триполију ( под чијом је иначе контролом већи део територије те државе) упозорили су УН –намесничку владу да не прелази из Туниса у Либију и не представља се као власт, преноси Ројтерс.

Фајез Сераџ, председник владе Либије по нацрту УН, најавио је у четвртак да његов кабинет прелази из Туниса у Триполи „за неколико дана“. Француски шеф дипломатије Жан-Марк Ајро најавио је да ће са Сераџом пре овог викенда утаначити шта је све неопходно за безбедни прелазак кабинета из Туниса у „природну престоницу Либије у Триполију”, цитира британска агенција.

Сераџова најава о повратку у Триполи и почетку управљања земљом разгневила је центре моћи у Тобруку и у Триполију.

Настојања да се Либији наметне кабинет који ужива подршку УН, без одобрења међународно признатог парламента у Тобруку, додатно појачава безбедоносне ризике у земљи.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Камерон на мети парламента

* Обавезна поља