ana otaševićДа ли је српски премијер Александар Вучић мислио на Џастина Трудоа када је, поводом предлога за пријем Косова у Унеско, рекао да ће позвати премијера једне земље, кога моли за подршку?

Нови премијер Канаде Џастин Трудо не крије задовољство резултатима које је Либерална партија, на чијем је челу, постигла у његовом родном Квебеку.

„Као становник Квебека, ганут сам до које мере су његови житељи одлучили да се поново укључе у канадску владу и то ће се одразити на министарски савет“, рекао је у првом обраћању јавности након избора.

Већ су прошлогодишњи ванредни парламентарни избори у овој франкофоној покрајини са снажним тенденцијама ка отцепљењу показали да се могућност референдума о независности удаљава.

Убедљива победа федералиста на парламентарним изборима 19. октобра потврдила је жељу већине да остану унутар федерације. Либерална партија је освојила чак 40 места у локалном парламенту, док је суверенистички Блок Квебека, партија која се залаже за независност, добио 10.

„Вечерас се Квебек вратио у владу“, поручио је Трудо својим присталицама по проглашењу резултата.

Нови канадски премијер, чија победа је окончала десетогодишњу еру конзервативаца Стивена Харпера, велики је заговорник јаке централне владе, попут његовог оца, харизматичног канадског премијера Пјера Трудоа. На челу државе од краја ′60-их до средине ′80-их година, дуго је водио борбу против сецесионистичких тежњи Квебека и све је учинио да спречи продубљивање културне различитости и посебног идентитета покрајине. Либерали су у његово време постали шампиони мултикултурализма и борбе за двојезичност на федералном нивоу.

kanada-premijerЧетрдесеттрогодишњи наследник нове политичке династије у Канади иде очевим стопама, иако је покушао да се дистанцира од његовог наслеђа у кампањи у којој су му противници пребацивали да је „татин син“, недорастао задатку шефа владе. Убедљива победа његове партије, која је освојила 184 од 338 места у Парламенту, показала је да већина Канађана не мисли тако. Трудо има мандат да води земљу у правцу у коме жели, а то значи заокрет у политици коју је водио његов претходник. Својим гласачима је обећао промене, укључујући и у спољној политици. Један од првих државничких потеза био је да обавести америчког председника Барака Обаму да више неће учествовати у коалицији која бомбардује Сирију, на челу са Сједињеним Америчким Државама.

Да ли је на Трудоа мислио српски премијер Александар Вучић када је, поводом предлога за пријем Косова у Унеско, рекао: „Ноћас у 1.30 имам разговор, због разлике у времену, са премијером једне земље, кога молим за подршку. Они су признали Косово, али сада нова влада преиспитује одлуке претходне владе и надам се да можемо да их уверимо“?

Извршни савет Унеска, у коме није Канада, предложио је да Косово буде примљено у ову организацију Уједињених нација. Коначну одлуку ће донети Генерална скупштина на састанку почетком новембра.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Канадски заокрет

* Обавезна поља