kapetan-dragan(4)Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, поручио је да није крив током првог испитивању у сплитском Жупанијском државном тужилаштву.

 

Осим тога, преносе хрватски медији, није рекао ништа, само је најавио да ће изабрати другог адвоката уместо Дарка Станића, кога му је по службеној дужности доделио сплитски Жупанијски суд.

На питања шибенских тужилаца који раде на предмету није хтио да одговара, а потом је враћен у затвор на Билице у ћелију у којој, због безбедности, нема друштво.

Након готово десетогодишњег екстрадиционог поступка, Васиљковић је јуче стигао на загребачки аеродром као први аустралијски држављанин кога је та држава изручила због ратног злочина.

Према речима министра унутрашњих послова хрватске Ранка Остојића, изручење капетана Драгана била је врло компликована акција која је трајала више дана у сарадњи с аустралијском полицијом.

Остојић је раније у току дана изјавио да су се притом строго поштовала сва правила и да се Васиљковићу може гарантовати поштено суђење.

Капетан Драган из тужилаштва враћен у притвор Билице

Осумњиченог за ратне злочине у Хрватској почетком 90-тих Драгана Васиљковића, познатог и као капетан Драган, испитао је данас тужилац.

Истрага у овом предмету је проглашена тајном, а „Блиц“ сазнаје да капетан Драган није тражио преводиоца ни за енглески, ни за српски језик. Давању изјаве присуствовао је и његов бранилац по службеној дужности Дарко Станић.

После изјаве тужиоцу, Васиљковић је по решењу суда у Шибенику, од 12. децембра 2005. године, враћен у притвор Билице, где је смештен јуче поподне после изручења из Аустралије.

Капетан Драган је доведен  нешто пре поднева у сплитско жупанијско тужилаштво.Из затвора на Билицама у Сплиту до жупанијског тужилаштва доведен је у колони од три возила, уз сирене и ротациона светла, јавила је Слободна Далмација.

Васиљковићу, који је у четвртак ујутро стигао у Хрватску из Аустралије, док је био у екстрадиционом притвору у Аустралији хрватско правосуђе доделило је адвоката по службеној дужности. Очекује се да ће он ангажовати свог адвоката.

Један од бивших вођа српских паравојних формација Драган Васиљковић стигао је јуче у Хрватску пошто је претходно у Сиднеју у Аустралији предат хрватској полицији.

Хрватска је пре девет година тражила од Аустралије његово изручење будући да сплитско тужилаштво води истрагу против њега због ратног злочина против ратних заробљеника и цивила у Книну 1991. и 1992, као и за учешће у нападу и разарању неколико села на Банији 1993. године.

Васиљковић, који је држављанин Аустралије и Србије, од почетка негира све оптужбе. До хапшења је живео у Перту под именом Даиел Снеден и радио је као тренер голфа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Капетан Драган – Нисам крив!

* Обавезна поља