Radovan-Karadzic-010ХАГ — Бивши председник РС Радован Караџић изјавио је данас да очекује да га Хашки трибунал ослободи оптужбе за геноцид и осталих тачака оптужнице.

Како јавља агенција Анадолија, Караџић је казао да нису тачни наводи тужилаштва да је он наредио да несрби не могу да се врате на своја огњишта одакле су, наводно, отишли.

У реплици на завршне речи две стране у првостепеном поступку пред Хашким трибуналом, Караџић је рекао да „није желео ратно стање“.

„Нисам желео да се народ милитаризује. Право повратка избеглицама је регулисано споразумима. БиХ не би могла бити као унитарна држава прихватљива ни Србима ни Хрватима. Прихватили смо да изађемо из Југославије, али да добијемо нешто“, рекао је Караџић.

Караџић је истакао да су многи страни званичници говорили да је он тврдио да се рат у БиХ могао избећи и решити другим средствима.

„Моја позиција је била да ће се све решити за преговарачким столом. Јасно сам говорио да ће се сви вратити на своје ко буде желео и ко буде хтео“, рекао је Караџић, додајући да је он пре рата у БиХ јасно поручио да је секуларна држава, у којој би живели Муслимани, Срби и Хрвати, могућа.

„Муслимани, Срби и Хрвати могу живети заједно у секуларној држави и ту смо се ја и Алија Изетбеговић усагласили“, рекао је Караџић.

За изношење реплика обе стране имају по 90 минута, а последња судска седница је резервисана за питања трочланог првостепеног расправног већа.

Изношење завршних речи окончано је прошле седмице. Хашки тужиоци рекли су да је Караџић био покретачка сила политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафијаш и да је био лажов.

Тужилаштво је затражило казну доживотног затвора за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџић је у завршној речи казао да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ.

Он је рекао да преузима моралну одговорност за злочине Срба у БиХ, али да није наредио извршење убистава.

Караџић (69) је оптужен за геноцид почињен у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Караџић очекује ослобођење

* Обавезна поља