karl fon habsburgСАРАЈЕВО — Карл фон Хабзбург Лотрингер, унук последњег аустро-угарског цара Карла, допутовао је у Сарајево, уочи стоте годишњице атентата на Франца Фердинанда.

Он се заложио се за јачање идеје јединства Европе, као најбољег одговора на све изазове који могу да доведу до сукоба.

„Сутра је дан сећања на догађај од прије сто година који се догодио у Сарајеву и био увод у велики сукоб. Важно је размишљати о томе које идеје користити из историје да би ствари учинили бољима“, рекао је Хабзбург као уводничар на округлом столу у организацији Паневропске уније БиХ.

Карл фон Хабзбург оценио је и да, ако је историја критички посматра, треба рећи да је погрешно приписивати кривицу за Сарајевски атентат и почетак Првог светског рата само једној особи, пренела је Хина.

Хабзбург је оценио да нико од државника с почетка 20. века није веровао да ће евентуални оружани сукоб ескалирати на начин на који се то догодило.

Као доказе за ту тврдњу навео је чињеницу да је Аустро-угарска у августу 1914. провела мобилизацију само на граничним подручјима према Србији и Русији, а да у Немачкој мобилизације уопште није било, док је Русија мобилисала само три годишта.

Хабзбург сматра и да, ако се говори о кривцима за Први светски рат, то питање треба повезати с национализмом, „црвеном нити која води још од Француске револуције“.

Према његовом мишљењу и данас постоји таква опасност, што показује успех националистичких странака на недавним изборима за Европски парламент.

Хабзбург је, међутим, истакао да се мора узети у обзир да постоји јасна разлика између родољубља као позитивног става и национализма „који потцењује и ниподаштава друге, стварајући услове за сукобе“.

Он је ипак оценио да су европске институције веома стабилне, упркос критикама и финансијској кризи.

„Критичари ЕУ у њој виде само привредни елемент, али заборављају како је она заправо пре свега мировна заједница. Тај мир повезан с Европом треба ширити колико год је то могуће“, казао је фон Хабзбург, снажно се заложивши за наставак ширења ЕУ.

Границе те Европе су отворено питање, али суштина је у томе да се не напусти идеја њеног јединства и популистички разлози не смеју томе да стану на пут. Људи и данас често живе у прошлости а то је потпуно погрешно“, закључио је фон Хабзбург.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Карл фон Хабзбург допутвао у Сарајево

* Обавезна поља