lavrrov-ker_1Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров био је некоректан у формулисању када је препричао један свој разговор са државним секретаром Џоном Керијем – изјавио је портпарол Стејт департмента Џеф Ратке.

„Видели смо – додао је – саопштења са оним што је рекао министар Лавров. Непријатно је то што је руски министар некоректно окарактерисао приватну дипломатску дискусију између њега у државног секретара Керија”.

Лавров је – да подсетимо – открио да му је Кери сугерисао да не обраћа пажњу на то што је Барак Обама Русију стрпао у исти кош са Исламском државом и Еболом.

Раткеово оповргавање – ако се то има у виду – само појачава утисак да је Кери то заиста рекао.

Зато је тренутно важније нешто друго: због чега је, стандардно коректни Лавров, одлучио да офира Керија?

Потез шефа руске дипломатије уследио је након што је Владимир Путин оценио да САД не желе да само понизе, него да себи потчине Русију.

Последњи разговор Керија и Лаврова у четири ока био је 8. новембра у Пекингу. Зато је логично претпоставити да је Американац своју сугестију – на обраћајте пажњу на оно што Обама говори – изрекао тада.

Изневши пред светску јавност речи државног секретара САД – Лавров и Москва су истовремено нанели удар по Обами, потпредседнику САД Џозефу Бајдену и самом Керију.

У суштини, удар по Керију је минималан јер је Лавров истовремено нагласио да Москва не верује у Керијеву искреност, ставивши његове речи у контекст напора Вашингтона да Русију привуче на своју страну поводом атомског програма Ирана.

Главна намера Лаврова – како процењује озбиљни московски политички коментатор Петар Акопов – зато је била да покаже да се према председнику САД озбиљно не односе ни најближи сарадници, а и да их, колико-толико, посвађа.

Акопов тврди да је Лавров „искочио” након што се Путин у Пекингу и на самиту Г-20 коначно уверио да од Обаме ништа не зависи и да позицију САД поводом Украјине одређују Бајден и Кери.

Акопов посебно указује на околност да је пуно име америчког државнопг секретара – Џон ФОРБС Кери, то јест – да је он припадник клана милијардера Форбс. И да је зато Кери био искрен, сугеришући Лаврову: у спољној политици САД није главни формални шеф државе…

Лавров-и-Кери-почели-3-дан-преговора-у-Женеви

Кери Лаврову – Не обраћај пажњу на то!

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров открио је да му је амерички колега, Џон Кери, посаветовао да не обраћа пажњу на изјаву Барака Обаме у којој је Русију ставио у „исто друштво“ са тероризмом и вирусом Ебола.

„Недавно сам питао Џона Керија шта такво сврставање значи. Он ми је на то рекао: „Не обраћај пажњу“. Али, ако је то што Обама говори уистину озбиљно – онда је то, наравно, за жаљење“ – рекао је Лавров посланицима у Државној Думи за време „владиног сата“.

Руски министар није сакрио да му је Кери то рекао у време када су Американци хтели да се договоре о „усаглашеном приступу иранском атомском програму и о ситуацији на Корејском полуострву“.

Имајући у виду држање САД у тој прилици и поводом украјинске кризе, Лавров је оценио:

„Нема солидности у потрошачком односу тако велике и моћне силе према партнерима: где сте ми потребни – помагајте, а где желим да вас казним – има да слушате“.

Лавров је упозорио да је одлука Кијева да цео Донбас лиши пензија, које су његови становници зарадили у Украјини, највероватније најава нове војне инвазије.

Лавров је „завртање пензија“ оквалификовао и као „узимање курса на социјално-економско дављење Донбаса“.

Руски лидер Владимир Путин претходно је оценио да се ради о економској блокади Донбаса и поручио Петру Порошенку да је тиме направио „велику грешку“, нагласивши да Русија није прекидала финансирање Чеченије ни док је у њој трајао рат.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Кери важнији од Обаме

* Обавезна поља