kertes-mihaljБЕОГРАД – Бившем директору Савезне управе царина Михаљу Кертесу Специјални суд је због застарелости изрекао ослобађајућу пресуду, а оптужени је, по изласку из суда, изразио задовољство пресудом.

Суд је одбацио оптужбу да је Кертес по налогу Слободана Милошевића злоупотребио службени положај и овлашћења и незаконито уплатио средства од царина на рачуне правних и физичких лица.

Према оптужници, он је у периоду од 4.маја 1994. до 5.октобра 2000. са рачуна царина исплатио око 115,8 милиона марака, 2,95 милиона долара, као и више од два милиона динара.

Ослобођен је такође и оптужбе да је без дозволе Народне банке Југославије изнео из земље 38 милиона марака.

У образложењу суд је констатовао да је случај застарео 5.октобра 2010.године.

Кертес је због злоупотребе службеног положаја био правоснажно осуђен на шест и по година затвора јер је од средине 1994. до 5.октобра 2000. део новца од царине без правног основа упутио појединим предузећима и око 38 милиона немачких марака без одобрења Народне банке Југославије изнео на Кипар.

Врховни касациони суд је ту пресуду прошле године укинуо и наложио Апелационом суду да поново размотри жалбе.

Апелациони суд је донео одлуку да се Кертесу понови суђење.

„На ово сам чекао заједно са породицом 13 година и дочекао након свих доживљених тортура да правда победи”, казао је по изласку из зграде Специјалног сада Кертес новинарима.

И његов адвокат Предраг Милованчевић је изразио задовољство одлуком суда и рекао да се на њу чекало 13 година.

„Не бих да коментаришме пресуду коју немам урађену. Господину Кертесу није могло да се суди. Квалификовати државни врх земље у периоду од шест и по година као криминалну групу по Уставу и закону није дозвољено и право тако нешто не познаје”, казао је он додајући да је суд рекао шта има да каже.

Радисављевић: Жалићемо се на пресуду

БЕОГРАД – Тужилаштво за организовани криминал најавило је данас да ће се жалити на пресуду којом је бивши директор Савезне управе царина Михаљ Кертес ослобођен оптужи за изношење државних пара на Кипар.

“Тужилаштво ће сачекати писани отправак пресуде након чега ће уложити жалбу Апелацином суду“, рекао је Танјугу тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Бившем директору Савезне управе царина Специјални суд је раније данас, због застарелости, изрекао ослобађајућу пресуду.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Кертес ослобођен оптужби

* Обавезна поља