Nenad-Kecmanovic_slikaХАГ – Професор Ненад Кецмановић изјавио је данас у Хашком трибуналу, на суђењу генералу Ратку Младићу, да је узрок рата у БиХ било противуставно муслиманско-хрватско прегласавање Срба у Скупштини БиХ, истичући да је то било прво директно нарушавање националне равноправности у БиХ, прописане Уставом и законима.

„Ни за ту одлуку, ни за касније референдумско проглашавање суверенитета БиХ, није постојала уставна двотрећинска већина, јер су се Срби томе противили”, рекао је Кецмановић, додајући да је „невероватно како је преко тога прешла међународна заједница”.

Као сведок одбране, Кецмановић је рекао да се то догодило у контексту залагања лидера Странке демократске акције Алије Изетбеговића за стварање „исламске теократије… од Марока до Индонезије„, коју је описао у својој „Исламској декларацији”, а у којој би „мањине имале ограничена права”.

Изетбеговићеву одговорност за избијање сукоба, Кецмановић, који је у то време био професор у Сарајеву, сугерисао је и подсећајући на његову изјаву у парламенту којом је „дао предност суверенитету БиХ, чак и у случају да то води директно у рат”.

Своје учешће у раду Председништва БиХ, од априла до јула 1992, пошто су га напустили српских представници Биљана Плавшић и Никола Кољевић, Кецмановић је објаснио тиме што је, на његов захтев, поново уведен принцип консензуса, односно вета при доношењу одлука.

„У пракси, међутим, то је било систематски кршено”, нагласио је Кецмановић.

О Кутиљеровом и свим другим мировним плановима, сведок је изјавио да су предвиђали поделу БиХ, додајући да га чуди зашто су Срби из БиХ били стално оптуживани да је то њихов циљ.

Тужилац је Кецмановића подсетио и на његову изјаву с ранијих суђења да је „надмоћна српска артиљерија пустошила централни и стари део града”.

Кецмановић је истакао да то „нису били пројектили који руше зграде, иако су многе фасаде биле погођене”, те навео да је много тежа оштећења од граната с муслиманске територије касније видео у насељу Грбавица, које је било под контролом Војске Републике Српске.


Извор: Факти

Коментари

Један коментар на Кецмановић као сведок генералу Младићу

Оставите коментар

Оставите коментар на Кецмановић као сведок генералу Младићу

* Обавезна поља