Више од 45 возила Кфора ушло је, на север Косова и Метохије, нешто пре 10.00 часова, а крећу се у колони и, према информацијама са терена, иду у правцу Лепосавића.

Поред борбених возила, носе и опрему за блокаде и прављење баријера, попут грађевинских машина, багера, колутова жица.

Покрети Кфора на северу долазе у тренутку већ подигнутих тензија након потеза које Приштина повлачи мимо ЕУ, а посебно уочи намере да сутра донесе одлуку о формирању војске Косова, уз отворену подршку западних центара политичке и војне моћи.

Командант здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Џејмс Фого, јуче је рекао да је формирање војске нешто о чему „суверено одлучује“ Приштина.

У том контексту, присуство Кфора на северу, посебно састав и опрема возила, указује на страховање од могуће реакције Србије.

Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић рекао је да се конвој КФОР-а зауставио на приватном поседу у селу Дрен у општини Лепосавић, али и да је народ уплашен и не зна о чему се ради. Он је навео да у конвоју има више камиона натоварених грађевинским машинама и бетонским блоковима који служе за постављање барикада. Кретање јединица КФОР-а пратили су хеликоптери целом дужином пута.

– Не знамо о чему је реч. Једно је извесно да је народ уплашен и да још немамо информацију о чему се ради – рекао је Тодић.

Он је позвао народ да остане смирен и да не наседа на било какве провокације.

Из команде КФОР-а у Приштини речено је да је неколико десетина борних и транспортних возила кренуло јутрос у базу КФОР-а „Нитинг хил“ у Лепосавићу, и да је реч о „редовној активност која се одвија у складу са проценом безбедносне ситуације“

КФОР – У питању је само вежба

Портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо изјавио је да јединице КФОР-а на читавом Косову изводе уобичајену регуларну војну вежбу и да је ситуација под контролом.

„Ситуација је под контролом, као што видите да је и протеклих неколико недеља, а сада се ради само о регуларној вежби на читавом Косову, са циљем испуњавања мандата КФОР-а, а то је осигуравање мира“, казао је Грасо за Коссев.

Он је то изјавио поводом навода београдских медија да је на северу Косова примећена колона са више возила Кфора.

Грасо је казао да се ради о уобичајеној војној вежби јединица Кфора која траје од јуче и да се одвија у неколико праваца – у зони запад и исток.

„На пример, јуче су се јединице КФОР-а кретале од Урошевца ка Призрену и малтене, нико није приметио. Немамо ниједну посебну ‘мету’, већ је у питању вежба јединица на читавом Косову и по завршетку вежбе данас јединице ће се вратити у своје кампове“, рекао је Грасо и негирао наводе агенције Танјуг о томе да КФОР носи опрему за „блокаду границе“.

Коссев је подсетио да је Кфор крајем новембра најавио да ће изводити вежбе широм Косова, између осталог тако што ће се „у наредним данима кретати главним путевима широм Косова у склопу вежби које спроводе у складу са мандатом прописаним Резолуцијом 1244“.


Извор: Танјуг, КосСев

Оставите коментар

Оставите коментар на КФОР „само“ вежба на северу Космета

* Обавезна поља