kina-zastava4803Кина припрема озбиљан одговор на планове САД на формирању стратешког ситема ПРО за Азију. Тако је директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев прокоментарисао разраду треће генерације интерконтиненталне балистичке ракете Дунфен-41 (DF-41) којом се бави Кина. Експерт такође прогнозира да ће Кина разрадити технологије балистичких ракета подводног базирања као реакцију на невиђену активност Републике Кореје у ракетној сфери.

Кина ради на новој интерконтиненталној балистичкој ракети са дељивом главом. Она носи пуњење од 12 нуклеарних бојевих глава. Домет погађања циља достиже више од 12 хиљада километара. Али не само захваљујући овим параметрима она Кина ће одговоритиулази међу најснажније у свету, сматра Владимир Јевсејев:

Ако Кина већ може да реализује оно што има Русија, у том случају биће крајње тешко пресрести њену ракету, како на деоници лета ван атмосфере, тако и приликом уласка у атмосферу до висине од око 60 километара. А затим већ остаје кратак период лета и њу је врло тешко пресрести. Са ове тачке гледишта Кина може да повећа ефективност превладавања система ПРО САД. То је озбиљни одговор САД на планове стварања стратешког система ПРО. Његове компоненте су смештене на Аљасци и у Калифорнији. Систему су прикључени Јапан и Јужна Кореја.

Балистичка ракета треће генерације је нови атрибут Кине као светске силе. Њен домет је довољан да погоди све циљеве на територији САД. При томе таква ракета иам врло велику резерву енергетике. а то значи да на рачун смањења домета може да се повећа број бојевих глава. Или да се сместе лажни циљеви, комплекси средстава превладавања ПВО.

Dunfen_21

Данас је Азија увучена у нови талас трке у наоружавању. Али њу не иницира Кина, већ Јужна Кореја, сматра Владимир Јевсејев. Ексепрт је подсетио: она прави свој систем ПРО, може да гради ракете домета до 800 километара које могу да носе нуклеарне бојеве главе. Поред тога Јужна Кореја нема никаквих ограничења у прављењу крстарећих ракета ваздушног базирања и тешких беспилотних летелица.

Сада највећи помак у сфери ракетних технологија чини управо Република Кореја. Кина ће на то такође одговарати. Ако се говори о супарништву САД и Кине, оно носи избалансирани карактер и нема такве очигледне пробоје. Мада за Кину принципијално је важно да освоји технологије ракета поморског базирања. Имам у виду балистичке ракете на подморницама. Кина има проблеме не само са самим ракетама, већ и са осигурањем домета нуклеарних подморница. Између осталог, проблеме са навигацијом. прогрес у тој сфери ће повећати могућности Кине и омогућити јој да реално нанесе узвратни ударац.

Сваки нови корак у ракетној конфронтацији САД и Кине изазива реакцију сваке земље. Поред тога, у ракетну трку укључује се све више азијских земаља. Поред Јужне и Северне Кореје, стално усавршавају балистичке и разорне карактеристике својих ракета Пакистан и Индија. Азија је постала несумњиви светски лидер у овој сфери, што повећава ризике примене ракета.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина ће одговорити на амерички ПРО

* Обавезна поља