kina japanПЕКИНГ – Кина ће енергично бранити свој суверенитет, упозорио је данас шеф кинеске дипломатије Ванг Ји и додао да са Јапаном нема компромиса о територијалним и историјским питањима.

„Имамо одлучан и јасан став. Никада нећемо узети нешто што нам не припада и бранићемо свако гробље на нашој територији”, рекао је Ванг на конференцији за новинаре.

Кина има територијалне спорове са неколико суседа, међу којима је највећи с Јапаном. Пекинг и Токио се споре око суверенитета једног архипелага на истоку Кине. Тензије између Кине и Јапана су се нарочито заоштриле последњих месеци.

Две земље се споре и око неких историјских питања, посебно у вези са јапанском окупацијом Кине пре и током Другог светског рата.

Кинески званичници су недавно тражили да се јапански лидери суоче са својом „милитаристичком прошлошћу” као што је то учинила Немачка после пораза нацизма.

„Пекинг одбија сваки компромис о начелним питањима, као што су територија и историја”, рекао је Ванг.

„Ако неки људи у Јапану инсистирају да прекроје своју агресивну прошлост, мислим да то неће прихватити међународна заједница ни они који су за мир у свету”, оценио је кинески министа


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина неће правити компромисе о територији

* Обавезна поља