Кина је уручила озбиљан протест Сједињеним Државама због одобрења Вашингтона да испоручи оружје Тајвану у износу од 95 милиона долара, као и за помоћ Тајпеју у одржавању против-ваздушних ракетних система „Патриот”, саопштило је данас кинеско министарство одбране. „Америчка страна је већ одобрила продају војних технологија и наоружања Тајвану у износу од 95 милиона долара и такође ће му обезбедити специјалисте за одржавање његових ракетних система Патриот”, наводи се у саопштењу кинеског министарства.

У саопштењу се прецизира да су такве акције Вашингтона „озбиљно кршење споразума, као и грубо мешање у унутрашњу политику Кине. „Кинеска народно-ослободилачка армија ће предузети активне мере да спечи све покушаје спољних снага да пруже подршку тајванским сепаратистима под било којим изговором. Одлучно ћемо бранити национални суверенитет и територијални интегритет наше земље,” истакнуто је у саопштењу, пренео је Танјуг.

Раније данас, кинеско министарство спољних послова упозорило је да ће предузети оштре мере уколико председавајућа америчког Представничког дома Ненси Пелоси буде посетила Тајван. О њеној евентуалној посети Тајвану нема званичне потврде из канцеларије Пелоси, али су поједини медији писали да ће следеће недеље отићи на Тајван.

Пекинг сматра да би њена посета озбиљно нарушила кинеско-америчке односе, јер се Кина снажно противи свим облицима званичних односа између САД и Тајвана, рекао је портпарол министарства Џао Лиђијан.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина припретила Америци због оружја Тајвану

* Обавезна поља