ТОКИО/ЛОНДОН – Кина и Русија послале су шпијунске војне бродове да прате америчку групу носача авиона која се запутила ка севернокорејским водама, наводе јапански медији, у тренутку када расту тензије због нуклеарних амбиција Пјонгјанга.

Трамп је у тај регион послао групу бродова америчке морнарице на челу с носачем авиона „Карл Винсон”, што се сматра сигналом Пјонгјангу, а ту групу је описао као „армаду”, додавши да су послате и подморнице које су „далеко моћније од носача авиона”, наводи британски „Телеграф”.

Лист „Јомјури Шимбун” тврди, позивајући се на „више извора у јапанској влади”, да су Кина и Русија „послале обавештајне бродове својих морнарица како би кренули у потеру за америчким носачем авиона Ју-Ес-Ес Карл Винсон”.

Кинески и руски бродови „јачају активности упозоравања и надзора у водама и ваздушном простору у тој области”, наводи највећи јапански дневник, према писању сестринске публикације на енглеском „Џепен њуз”.

Пекинг је затражио помоћ Русије у циљу спречавања кризе због Северне Кореје прошле недеље, док у Кини расте забринутост да је амерички председник Доналд Трамп на путу да са Северном Корејом уђе у сукоб због програма наоружања Пјонгјанга, наводи „Телеграф”.

Истовремено, појавили су се наводи да су туристичке компаније у Кини обуставиле вођење туристичких група у Северну Кореју, која је раније била популарно одредиште кинеских туриста. Медији су прошле недеље објавили и наводе да је кинеска национална авиокомпанија „Ер Чајна” обуставила летове из Пекинга до Пјонгјанга јер се број путника драстично смањио.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина и Русија прате активности САД у севернокорејским водама

* Обавезна поља