kimb(1)Председник САД Барак Обама развој односа с Кином сматра једним од главних спољнополитичких приоритета Вашингтона. Ово је изјавила помоћница председника САД за националну безбедност Сузан Рајс у току недавног сусрета у Пекингу с чланом Државног савета КНР Јангом Ђечијем.

Циљ путовања Рајс била је припрема посете Кини председника Обаме, која је планирана за новембар ове године. У разговору с Рајс Јанг Ђечи, главни координатор спољне политике у влади је истакао да су Кина и САД постигле успех у развоју међусобне трговине и економских односа. Од међународне проблематике издвојио је сарадњу двеју земаља у борби против тероризма.

Опасност од исламског тероризма се данас све више осећа у Кини. Осим тога, власти КНР су забринуте због пораста терористичке претње услед могуће дестабилизације ситуације у Авганистану после извођења војске западне коалиције.

Не наводећи „камен спотицања“ у кинеско-америчким односима, Јанг Ђечи је ипак истакао да обе земље треба да поштују главне међусобне интересе и да с конструктивних позиција прилазе превладавању несугласица и решавању болних питања. По мишљењу посматрача, један од циљева Обамине посете Кини се састоји управо у покушају да се изгладе противречности у кинеско-америчким односима.

Међутим, посета Сузан Рајс уследила је две недеље након што су стране размениле оштре изјаве у вези с инцидентом у којем су учествовали војни авиони двеју земаља. Сједињене Државе су оптужиле Кину за провокације у ваздушном простору. Наведена је тврдња да је кинески ловац извршио опасан маневар у непосредној близини противподморничког брода ратне морнарице САД. Пекинг је, са своје стране, захтевао од Вашингтона да обустави шпијунску делатност у близини кинеских граница. Ова ситуација одражава заоштравање супарништва између САД и Кине, сматра руски војни стручњак, заменик директора Института за САД и Канаду, генерал-мајор у пензији Павел Золотарјов:

У последње време САД су прилично отворено говориле о јачању својих капацитета у Пацифичком прстену. Нису криле, посебно у аналитичким документима за Конгрес, да ће појачавати и противракетну одбрану. Званично је помињана Северна Кореја, али је јасно да се пре свега ради о Кини. На то, као ни на то да САД подржавају опоненте Кине у територијалним споровима, кинеска страна не може да не обраћа пажњу.

Ситуација у вези с догађајима у Украјини променила је динамику односа у троуглу Русија-САД-Кина, сматра стручњак. По његовом мишљењу, нови хладни рат, који су западне земље започеле против Русије само помаже даљем зближавању Москве и Пекинга. Кина је у деликатној форми, али јасно изразила своју подршку Русији, што уопште не иде у прилог Вашингтону. САД желе да одвоје своје главне геополитичке конкуренте. Међутим, САД неће успети да „буду пријатељи против Москве“ с Кином, уверен је Павел Золотарјов. Развој руско-кинеског партнерства представља свестан избор који нема везе с односима Москве и Пекинга с трећим земљама.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина и САД између супарништва и сарадње

* Обавезна поља