kina-hongkong-protesti-3Продемократски демонстранти у Хонг Конгу траже да лидер града Леунг Чун-јинг испуни њихов захтев и поднесе данас оставку, док Пекинг даје пуну подршку лидеру Хонг Конга и упозорава САД да се не уплићу у „унутрашње односе“ Кине.

Кина је упозорила на „хаос“ и дала пуну подршку лидеру Хонг Конга и начину на који се власти у том граду носе са „нелегалним активностима“, пренео је АП.

Кина је, такође, упозорила Сједињене Америчке Државе да се не уплићу у њене „унутрашње односе“, пренела је агенција АФП.

Министар спољних послова Кине Ванг Ји рекао је у Вашингтону америчком државном секретару Џону Керију да су дешавања у Хонг Конгу „кинески унутрашњи послови“.

– Све земље треба да поштују кинески суверенитет и то је основни принцип водјења медјународних односа – рекао је шеф кинеске дипломатије.

Ванг је упозорио да Пекинг неће толерисати „незаконите радње које крше јавни ред“.

Кери је затражио од власти Хонг Конга да „буде уздржана и поштује права демонстраната да изразе на миран начин своје ставове“.

Демонстранти, који су затворили центар Хонг Конга четири дана, затражили су од лидера Хонг Конга да поднесе оставку до поноћи или ће њихове акције бити знатно интензивиране, укључујући блокаду комплекса владиних зграда.

Неколико десетина демонстраната покушало је јутрос да блокира улаз у канцеларију лидера Хонг Конга, али полиција је поставила барикаде на оближњој раскрсници и спречила их у тој намери.

Има и оних који се не слажу са претњом лидера студената да треба блокирати комплекс владиних зграда.

– Конфронтација са полицијом ми не делује мирољубиво – рекао је 22. годишњи студент Вилсон Јип.

На кинеској државној телевизији у среду увече је прочитано саопштење да сви житељи Хонг Конга треба да пруже подршку властима у њиховом напору да „одлучно распореде полицијске снаге“ и „поврате друштвени поредак у Хонг Конгу што пре“, пренела је америчка агенција.

 

На десетине хиљада демонстраната тражи од Пекинга слободне изборе у Хонг Конгу 2017. године.

Представник студентског покрета рекао је да ако њихови захтеви не буду испуњени, онда ће бити размотрене друге акције наредних дана, укључујући блокирање других важних подручја у граду.

Подршка демонстрантима у Хонг Конгу расте из дана у дан широм света.

У среду је око 4.000 људи изашло на улице у Тајпеју, а око 2.000 људи се окупило испред кинеске амбасаде у Лондону у знак подршке демонстрантима у Хонг Конгу.

И на њујоршком Тајмс скверу је око 350 људи у среду увече пружило подршку демонстрантима, а многи су узвикивали „Хонг Конг, буди јак“.

Протест у Хонг Конгу је огроман политички изазов за власти у Пекингу, од како је Кина преузела контролу над том бившом британском колонијом 1997. године.

Кина упозорава на „настајање хаоса“ у Хонгконгу

Власти у Пекингу упозориле да би у Хонгконгу могао настати хаос ако се продемократски протести у тој полуаутономној кинеској области наставе.

Демонстранти су од лидера у Хонгконгу тражили да данас поднесу оставку и најавили да ће у супротном појачати свој протест и окупирати неколико важних владиних зграда, јавља Бета.

У извештају на кинеској државној телевизији синоћ је упућена порука свим становницима Хонгконга да треба да подрже власти у напорима да се поново успостави ред.

Кинески државни листови, гласила Комунистичке партије Кине, у коментарима наводе да „владавина права мора да се очува како би се осигурао здрав развој демократије и политике у Хонгконгу“.

Улични протести против власти и недавне одлуке владе Кине да ограничи изборне реформе за прве изборе лидера Хонгконга, почели су у петак, а организовали су их студенти.

Кинеске власти раније су обећале да ће у Хонгконгу 2017. године бити организовани избори, али су касније саопштиле да ће претходно бити неопходно да кинески Одбор за именовање одобри листу кандидата.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина упозорила САД да се не мешају

* Обавезна поља