kirbi_III_0804БЕОГРАД – Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је вечерас да је у Србији тешко направити економски исплатив медиј, а да је делимично проблем медија слабост на новац, јер постоји много медијских кућа у трци за не тако великим новцем.

„Проблем медија је делимично слабост на новац, јер постоји много медијских кућа у трци за не тако великим новцем. Ако погледате број новина у Србији видећете да их има много, посебно у поређењу са Америком”, навео је амерички амбасадор.

Он је указао да је у Србији број медија несразмерно велики, као и да је потребан новац да би медиј опстао па зато „адвертајзинг чини рањивим”.

Кирби је за ТВ Н1 говорио и о слободи медија и рекао да зна да се на то гледа као на велики проблем, али да он лично није у току са тим јер је, како је подсетио, дипломата.

„Много људи ми поставља много питања, не видим да им неко брани да ми их поставе”, истакао је Кирби.

Постојали разговори да Србија уведе санкције Русији, али да то не значи да тако нешто мора да се уради

Амбасадор САД у Србији, Мајк Кирби, изјавио је да су постојали разговори да Србија уведе санкције Русији, али да то не значи да тако нешто мора да се уради.

Амбасадор САД у Србији, Мајк Кирби, изјавио је да су постојали разговори да Србија уведе санкције Русији, али да то не значи да тако нешто мора да се уради.

„Тај притисак значи да смо разговарали, али то није исто као и да нешто морате. То не значи аутоматски и жесток притисак“, појаснио је Кирби.

Кирби је гостујући на ТВ Н1 рекао да сматра и да је Запад исправно поступио када је пре много година увео санкције Србији и подсетио да су се томе успротивиле само Кина и Зимбабве.

„Сматрам да у Србији постоје људи који не воле ни да чују за санкције против било кога. Русија је гласала за санкције против вас, а успротивили су се само Кина и Зимбабве пре много година“, рекао је Кирби.

Он је истакао да Србија, због специфичне историје има специфично виђење санкција, јер је народ пропатио.

На питање да ли Вашингтон има разумевања за српску позицију и однос према Русији, амерички амбасадор је одговорио да постоји разумевање, да зна одакле потиче тај став Србије.

„Али сматрамо да смо исправно поступили кад смо вам увели санкције“, поновио је Кирби и додао да зна да је грађанима било тешко и да још увек покушавају да се опораве.

„Разумемо историју, али исто тако мислимо да су санкције некад неопходне због природе ствари које људи раде“, навео је Кирби и закључио да и пријатељи могу некада да се не слажу.

Кирби је рекао да поједине америчке компаније у Србији желе да удвоструче инвестицијеи оценио да је српска влада у протеклих годину дана успела да донесе тешке реформске одлуке за покретање привреде.

„Постоје америчке компаније које су ту и које већ улажу и које би удвостручиле те инвестиције у Србији. У Краљеву имамо компанију (Нобле Енвиронментал Сербиа) која се бави рекцилирањем картонских кутија и шири посао, а ускоро ће почети да прерађује сламу и да производи нешто попут шпер плоча, али без загађења“, рекао је Кирби, додајући да та компанија има 75 радника и да ће за неколико месеци запослити још 50.

„Такве ствари нас занимају у разним подручјима“, поручио је Кирби додајући да и неке европске компаније сматрају да је прави тренутак да инвестирају у Србију, али да то није без ризика.

Он је истакао да је у претходних годину дана усвојено много закона који се сада примењују и да му је драго што је Србија постигла договор са ММФ и остварила корак напред према Светској банци.

„Вучић и његова влада донели су тешке економске одлуке за покретање српске привреде, уместо да се враћају на старо, покушавају да створе нове темеље“, навео је Кирби и оценио да је српска валда прилично снажна с обзиром на околности.

Он је као отежавајуће факторе за српску владу навео то што покушава, како је рекао, да се угура у економско окружење Европе где нема истинског раста, а оптерећују га и украјинска и грчка криза.

Кирби је напоменуо да је српска влада имала и мајске поплаве прошле године, што је све отежавало њен рад.

Он је изразио задовољство што је Влада Србије у претходних годину дана покренула дијалог са Косовом, односно што тај дијалог није „гурнут под тепих“.

„Они су тамо имали изборе и требало им је времена да оформе владу и видео сам да је ова Влада Србије озбиљлна у намери да се приближи ЕУ“, казао је Кирби.

Коментаришући пропале преговоре Есмарка и владе за продају Железар Смедерево, Кирби је казао да постоје тешкоће у индустрији челика широм света и да су неке познате компаније у тој индустирји објавиле губитке и много мањи профит.

„Влада Србија ту не жели да крене напред, већ остаје затворена као раније тако да ову одллуку о преговорима са Србијом сматрам искључиво пословном. Дугорочно гледано није добро закључити посао који ће пропасти за годину дана, то не би било добро за односе између Србију и САД“, казао је амбасадор САД.

Амбасадор САД у Србији и изјавио је да је задовољан што је дијалог са Приштином поново покренут, да је Влада Србије озбиљна у намери да се приближи Европској унији и поправи односе са суседима.

Kirbi_i_Vucic_01_u_230843856

„Усвојено је много закона, сад је у току процеш примене. Драго ми је да је постигнут договор са ММФ и остварен корак напред према Светској банци“, рекао је Кирби на ТВ Н1.

Кирби је оценио да су премијер Александар Вучић и влада коју води донели тешке економске одлуке, неопходне за поновно покретање српске привреде, уместо да се враћају на старо.

„Покушавају да поставе нове темеље“, оценио је амерички амбасадор.

Према његовим речима, Србија је пуном паром кренула у поправљање односа са суседним земљама.

„Односи са Хрватском су бољи, када је Вучић постао премијер прво је отишао у Сарајево, а и односи са Мађарском су бољи него пре. Имали смо контроверзе са заставом и албанским премијером (Еди) Рамом, али он је убрзо дошао овамо и то је била успешна посета“, указао је Кирби.

Како је навео, ту је “и текући дијалог са Косовом, тако да су односи са суседима, ојачани“.

Амерички амбасадор је додао и да је веома важно што је Србија преузела председавање ОЕБС-ом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кирби није у току са цензуром медија

* Обавезна поља