majkl kirbi kurirБЕОГРАД – Грађани заиста желе да имају много нижу стопу незапослености од тренутних 25 одсто и то би било добро за Србију и њене грађане, каже у интервјуу за Курир Мајкл Кирби, амбасадор САД у Београду.

– Важно је да људи имају прилику да сваког дана иду на посао јер они желе достојанство које посао пружа. Моја порука је: Отварајте нова радна места јер ће то усрећити ваш народ.

Како би онда могла да се смањи толика стопа незапослености?

– Економија се гради на три пилара или стуба, попут барске столице која има три ногара. Имате домаће инвеститоре, стране инвеститоре, од којих је овде и неколико америчких. Имате и дијаспору –  Србе који су научили нешто у иностранству и сада то знање могу да примене у Србији. Дакле, то је начин који би могао да помогне.

Да ли мислите да ће се пут Србије ка ЕУ убрзати након почетка преговора о приступању ЕУ?

– Мислим да смо већ видели напредак. То почиње одређеним темпом, који је прилично брз. Мислим, такође, да после формирања нове владе тај пут може чак још мало да се убрза.

Шта ће почетак преговора о чланству значити за Србију и њену економију?

– То ће показати међународној јавности да Србија жели да достигне међународне стандарде, стандарде Европске уније, што је добро за грађане у смислу владавине права, људских права, али је добро и за привреду је ће охрабрити инвеститоре.

Према вашем мишљењу, шта ће бити највећи изазов за Србију у тим преговорима?

– Понекад мислим да је боље изнаћи неки други термин уместо „преговора“. То је клуб у који се учлањујете и тај клуб има нека правила. И реч је о томе да треба видети како да се та правила уклопе у Србији. Дакле, највећи изазов је то уклапање, као и утврђивање одговарајућег транзиционог периода будући да ће нека од тих правила бити теже уклопити.

Које су веће препреке у Србији са којима се суочавају америчке компаније?

– Постоји много препрека и зато је напредак на путу ка ЕУ тако важан. Неке од тих препрека тичу се владавине права, корупције, спорости судских процеса. Али, такође, ако желите да изградите нову фабрику, постоји знак питања када је реч о власништву над земљом. Имате много паметних људи овде, али у погледу циљаног образовања, које захтева да људи имају тачно одређене вештине, ту понекад постоји мањак.

Очекујете ли да Србија у догледно време уђе у НАТО?

– Нисам сигуран да ли ће Србија икад ући у НАТО. Србија има у свом уставу одредбу о војној неутралности, па постојећи устав искључује могућност уласка у НАТО. Друго, мислим да има много унутрашњих реформи које би Србија требало пре свега да спроведе.

Оставите коментар

Оставите коментар на Кирби – Нова влада ће убрзати ЕУ интеграције

* Обавезна поља