Kisindzer-foto-REUTERSРазвој украјинске кризе показује – оценио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер – да је Запад напустио прилично магловити циљ да Русију некада интегрише у западну заједницу и да је прешао на циљ њеног разарања.

У интервјуу National Interest, патријарх америчке дипломатије оценио је да се „украјинска криза претворила у трагедију са заменом појмова”.

Кисинџер је објаснио да су у Вашингтону и другим водећим западним престоницама „дугорочни интереси светског поретка замењени неопходношћу хитног успостављања украјинског идентитета”.

По његовом мишљењу, да би украјински конфликт био разрешен – „мора одмах бити уклопљен у глобални и историјски контекст”:

„Кад се сада чита да муслиманске јединице ратују на страни Украјине – постаје јасно да је изгубљено свако осећање за меру. То је катастрофа јер и то показује да је циљ Запада постало уништење Русије”

Барак Обама је у лето 2009. још говорио да је за САД идеалаан свет у коме би Русија била јака и просперитетна. Фебруара ове године такође је изговорио: „Нама није потребна опкољена и ослабљена Русија”.

Кисинџер је – имајући у виду и цитиране речи председника САД – упозорио: „Да би се САД заиста односиле према Русији као према великој сили – морају прво означити границе унутар којих се захтеви Русије могу помирити са оним што је потребно самим САД. Међутим, Вашингтон не нуди никакав концепт европске безбедности, па европским земљама не остаје ништа друго него да се ослањају на лидерство Немачке, а Русији и Кини да граде међусобне односе”.”

Кисинџер је овоме придодао: „Немачка мора играти важну улогу у градњи европског и међународног поретка, али она није идеална као главни партнер поводом европске безбедности у зони која се налази само 200 миља од Стаљинграда”.

„Патријарх” је указао да је потребно да Запад схвати посебност односа између Русије и Украјине који се ни са једне ни са друге стране не могу окарактерисати „само као односи двеју суверених држава”.

Неопходно је анализирати и због чега је избила украјинска криза – истакао је Кисинџер и наставио:

„Апсолутно је невероватно да Путин потроши 60 милијарди евра да летњи туристички центар претвори у зимско олимпијско село па да недељу дана после затварања Олимпијаде, на којој се Русија представила као део западне цивилизације, започне војну кризу”.

Кисинџер је упозорио да неоконзервативци у Вашингтону тврдоглаво настоје да сломе руско руководство и то ће чинити све док се не суоче са последицама, као и у случају свих америчких ратова после Другог светског.

По његовој процени, Сједињене Државе се упетљавају у ратове чији крај нису у стању да предвиде и још притом потпуно игноришу своје унутарполитичке могућности.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Кисинџер о циљу Запада да уништи Русију

* Обавезна поља