ВАРШАВА — Бивши чешки председник Вацлав Клаус оценио је да је Чешка наивно и с неопростивом безбрижношћу ушла у ЕУ која се показала као постдемократска, централизована.

Стога што ЕУ „гази парламентарну демократију и слободно тржиште“ Клаус је апеловао да се против ЕУ мора дићи „плишана револуција“.

„Све што у Европи видимо дешава се под кишобраном политичке коректности, мултикултурализма, хјуманрајтизма. Ти ´изми´, односно доктрине постали су методе да се блокира озбиљна расправа о фундаменталним питањима, елиминише слобода говора, индоктринирају нове генерација и ућутка опозиција. Неки од нас су то проживели у ери комунизма. Такво поређење није претерана провокација“, казао је Клаус у говору на једном приватном универзитету у Торуњу.

Клаус је изјавио да универзитети и истинске демократе који су по његовом уверењу у Европи угрожена врста морају да зауставе то смерање ЕУ која је, како је нагласио, сада по степену манипулација и индоктринације иста као комунизам у касном стадијуму.

„Посебно ми у Пољској и Чешкој са нашим искуством са комунизмом морамо да будемо на стражи. Ми треба да будемо чувари европских традиција, вредности и обичаја. Не мислим да је претерано ни пука хипербола када кажем да ми треба да помогнемо Западу да се врати Западу“, казао је Клаус.

За то, као и за то да Средња Европа очува своје вредности по дубоком уверењу Клауса нужно је у Европи подићи „плишану револуцију“, као што су Пољаци, Чеси и други народи комунистичке европе ненасилно демонтирали 1989. године комунистичке режиме.

Та европска плишана револуција по Клаусовој оцени је нужна, зато што ЕУ покушава да минира историјом потврђене главне стубове европског друштва.

„Националну државу, преферирајући регионе и нападајући националну државу као страшну базу за национализам. Породицу, промовишући родну равноправност и феминизам, нудећи истополне бракове, оспоравајући природну сексуалну оријентацију мушкарца и жене. Човека, настојећи да направи некаквог хомо бриселарум, вештачки мешајући грађане европских земаља а посебно сада у новије време промовишући и организујући масовну миграцију појединаца без европских корена у Европу“, рекао је Клаус.

Вацлав Клаус који је иначе лично као премијер поднео пријаву Чешке за ЕУ 1995. године оценио је сада да су Чеси у ЕУ ушли наивно, непажљиво куда улазе и са неопростивом безбрижношћу да би се обрели у ЕУ која, како он сматра, не гарантује старе културне и цивилизацијске традиције Европе.

„Наши преци стали су раме уз раме да одбране Европу и њену цивилизацију од насилне инвазије Османског царства. То искуство и традиција мотивишу нас да одбацимо ;опасне и потпуно неодговорне политике садашњих европских елита које отварају пут новим исламским амбицијама на нашем континенту“, апеловао је на Пољаке бивши чешки председник.

Клаус је такође изразио разумевање за то што Пољаци виде већу опасност од Русије него Чеси, зато што је Чешка по Клаусовим речима у нешто бољем геополитичком положају и њена сударања са Русијом нису била тако честа и трагична као пољска.

„Зато је фер и овде рећи да ми видимо мање драматично од вас садашњу опасносто од Русије“, казао је Клаус преузимајући Јагелонску награду једног приватног универзитета у Торуњу.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Клаус о наивном приступању Чешке ЕУ

* Обавезна поља