jan-klif-1(1)КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Британски амбасадор на Косову Јан Клиф изјавио је Танјугу да део Бриселског споразума који се односи на признавање диплома не функционише и да треба радити на признавању диплома које издаје Универзитет у Северној Митровици.

Могу да кажем да део Бриселског споразума који се односи на признавање диплома не функционише, изјавио је Клиф и додао да је амбасада Велике Британије на Косову подржала одређени број српских правника који су желели да полажу правосудни испит и да се укључе у рад „правосуђа“ на Косову.

“Али онда смо дошли у ситуацију да је тим истим правницима речено да не могу да полажу правосудни испит, јер њихове дипломе издате на универзитетима у Новом Саду, Београду итд. нису признате овде,” казао је Клиф.

У изјави агенцији Танјуг он је казао да треба да се ради, иако то није директно споменуто у Бриселском споразуму, на признавању диплома које су издате од стране Универзитета у Северној Митровици.

“Ако ћемо да наставимо са интеграцијом Срба у косовски систем, ако ће људи бити укључени у рад тог система, бити цивилни службеници, онда се те диплома морају признати. Зато нам предстоји рад на признавању и прихватању тих диплома,”- казао је Клиф.

Споразум о признавању диплома Приштина и Београд постигли су новембра 2011. године у оквиру разговора две стране у Бриселу.

Говорећи о спровођењу Бриселског споразума британски дипломата је казао да је успешан онај део који се односи на заједничко управљање границама и спровођење локалних и избора на централном нивоу.

“Свакако још предстоји рад по питању правосуђа, енегретике, телекомуникација. Са друге стране на Косову још није дошло до усвајања закона који се тичу успостављања агенције за питање имовине,”- казао је Клиф.

Он је објаснио да неусвајање тих закона онемогућава да ступи на снагу и буде имплементиран споразум у области размене катастарских књига, али је подсетио да је са друге стране управо тај део споразума око катастрских књига проглашен неуставним од стране Уставног суда Србије.

Клиф је казао да не зна тачан одговор на питање да ли ће Косово добити владу или ће бирачи морати поново да излазе на биралишта, али да је убеђен да људима на Косову није у интересу да дође до избора јер су у последњих годину дана били суочени са неколико изборних процеса.

“Прво морамо да видимо каква ће бити одлука Уставног суда Косова у вези начина избора председника косовсог парламента. Након тога следи ситуација где ће председница морати да позове и о томе разговара са премијером Хашимом Тачијем а онда можда неког другог позове, тако да ћемо видети какав ће бити развој ситуације,”- рекао је он.

Осврћући се на наставк дијалога између представника Београда и Приштине казао да је веома тешко рећи када ће доћи до наствка, јер се очекује формирање Владе у Приштини и нагласио да је брз наставак дијалога интерес целог региона.

Са друге стране, рекао је Клиф, чак и ако дође до брзог напретка по том питању тј. ако влада буде брзо формирана и ако се настави са дијалогом онда свакако долазимо у ситуацију да ће доћи до замене људи који раде у Европској комисији, где још није познато ко ће заменити комесара односно повереника ЕУ који се бави питањима спољње политике.

Интерес британске владе је да се дијалог настави што је пре мохуће јер је то у интересу Косова, Србије и целог региона.

Клиф је говорио и о “Парку мира” који су Срби изградили на главном мосту у Косовској Митровици, који Албанци сматрају барикадом која онемогућава слобуду кретања, најавивши решавање овог питања у три фазе.

“На крају дана, односно на крају овог проблема мислим да треба да дођемо у ситуацију где ће бити омогућена пуна слобода кретања па и том делу дакле на мосту у Митровици,”- истакао је Клиф.

Он је додао да то треба да се уради на “један веома пажљив начин” и да су сви свесни ситуације да је тај мост у последњих 15 година постао симболичан и да апсолутно треба да се обрати пажња на овај проблем јер се ради о веома осетљивом питању.

Британски амбасадор на Косову је подсетио да је око питања моста у Митровици успостављена радна група у Бриселу где су укључени представници и Београда и Приштине а да је су на нижем нивоу укључени представници локалне самоуправе са севера и југа Митровице.

“Тај процес ће се одвијати у три фазе. У првој ће се извршити инжењерска и техничка провера моста, у другој фази ће се изградити одређене студије како наставити и у трећој ће бити одређено шта ће бити дугорочно решење што се тиче тог проблема,”- рекао је Клиф.

Ми ћемо свакако подржати свако решење које локалне власти, косовски Албанци и косовски Срби буду међусобно постигли. Најважније у томе је да више не буде изненађења, закључио је Клиф.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Клиф о интеграцији по Бриселском споразуму

* Обавезна поља