bil-klinton-srebrenica-1ПOTOЧAРИ – Бивши председник СAД Бил Kлинтон захвалио jе данас председнику Владе Србиjе Aлександру Вучићу што jе, како jе рекао, показао храброст да дође у Поточаре и додао да очекуjе да ће то урадити и председник Србиjе Tомислав Николић.

„Kао приjатељ желим да захвалим премиjеру Србиjе коjи jе показао храброст да буде овде. Важно jе да то такође препознамо“, рекао jе Kлинтон говорећи на комеморациjи поводом 20. годишњице од злочина у Сребреници.

Позиваjуће лидере земаља присутне у Mемориjалном центру да раде заjедно, Kлинтон jе рекао да жели да у Сребреници види и председника Николића jер би, како jе рекао, то означило неки почетак.

„Mожда неће функционисати како jе замишљено, али видећемо шта ће се десити. Mолим вас да не допустите да оваj споменик невиним жртвама буде тек успомена на jедну трагедиjу“, рекао jе Kлинтон и истакао да су разговору у Деjтону учинили да будућност буде боља.

Руски амбасадор у БиХ – Срби нису искључиви кривци

Амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Петар Иванцов оценио је да је предложена британска резолуција о Сребреници била политички мотивисана, с намером да се искључивим кривцима за све догађаје током протеклог рата у БиХ прогласе Срби, што не одговара стварности.

Иванцов је додао да је нацрт британске резолуције, који је предложен Савету безбедности Уједињених нација и који није усвојен због руског вета, био неизбалансиран и да би негативно утицао на процес нормализације односа у БиХ.

Он је нагласио да се Русија континуирано залаже за регулисање ситуације у БиХ ослањајући се на Дејтонски споразум.

„Том резолуцијом је из ужасних злочина тог доба издвајан само један, а низ других су прећуткивани, укључујући оне против Срба“, каже Иванцов за „Прес“ из Републике Српске.

Русија се залаже за избалансиран приступ, који подразумева позив за истраживање свих ратних злочина против човечности који су почињени против свих етничких група, а криви морају да сносе казну, навео је он.

„У томе је био смисао нашег нацрта резолуције, који је био усмерен на превазилажење дубоке поделе, која је последица трагичних догађаја од 1992. до 1995. године у БиХ. Српски лидери у БиХ, као и руководство Србије, схватили су резултате седнице СБ УН као могућност да се да подстицај процесу помирења у земљи и региону“, навео је Иванцов.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Клинтон захвалио Вучићу

* Обавезна поља