CacakЕпидемија изазвана салмонелом у Вранићима проглашена је 16. априла. Заражене су укупно 42 особе, од којих је седам умрло, а сем што је Министарство за рад донело решење о суспензији лиценце Дому за старе „Двоје”, овај случај није добио правни епилог.

Хелсиншки одбор за људска права у петак је саопштио да је, судећи по изјавама актера овог трагичног догађаја и медијским извештајима, више него јасна намера да се случај стави „ад акта” јер су, како испада, сви радили свој посао „у оквиру закона”, што значи да одговорности нема. „Ако већ власт не реагује, за тужилаштво нема оправдања”, сматрају у Хелсиншком одбору.

Прво је питање због чега се за тровање сазнало са закашњењем и да ли је и ко пропустио да на време предузме неопходне мере које би можда и спасле неки од изгубљених људских живота, наводи се у саопштењу.

„Изјава власника Петра Марића да су се корисници вероватно отровали ускршњим јајима која им је донела родбина, свакако је”, како је наведено, „лош покушај прикривања истине и пребацивања одговорности”, додаје се у саопштењу.

„Поред тога што је немогуће да су баш сви заражени јели иста јаја, а међу њима су и запослени, па и особе из домског окружења, Марићева изјава открива да је зараза откривена бар два-три дана раније, јер се Ускрс ове године прослављао 12. априла, док је јавност за случај сазнала 16. априла”, пише у саопштењу.

Недодирљивост највиших државних службеника не сме бити разлог да се и овај случај, као и многи други пре њега, заврши констатацијом да су „криви закони”, јер су за њихово доношење и спровођење ипак надлежне конкретне институције, установе и појединци, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да „елементарно непознавање система социјалне заштите и свих његових специфичности, које су заиста многобројне и у Србији јако компликоване”, не може бити оправдање за министра рада Александра Вулина. „Ако ништа друго, будући да је на чело министарства дошао као политички кадар, морао је да саслуша паметније и стручније од себе. Тако би на време увидео да није нормално да његово министарство издаје лиценце за рад, а не контролише да ли они који их добију (било да су државне или приватне установе у питању) и након тога испуњавају услове неопходне за збрињавање људи”, додаје се у саопштењу.

„За разлику од министра Вулина, његов колега (министар здравља) Златибор Лончар је макар посетио оболеле који су смештени у болници у Чачку, вероватно свестан да Министарство здравља сноси део кривице за пропусте у овом случају. Александар Вулин, међутим, чак и не види своју моралну одговорност и на памет му није пало да понуди оставку, што би било очекивано. То је још само један у низу разлога због чега је он један од најгорих министара рада, запошљавања и социјалне политике икад”, сматрају у Хелсиншком одбору.

С друге стране, из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања јуче су на критике одговорили да „елементарно непознавање закона и свих специфичности социјалне заштите не може бити оправдање за политичку острашћеност и очигледну злонамерност Хелсиншког одбора”.

sonja-biserko-1„Пре него што, по устаљеној навици, преузме улогу и тужиоца и судије, госпођа Соња Бисерко морала би да се упозна с надлежностима свих институција система. У том случају би знала да, по Закону о социјалној заштити који је донет 2011. године, у случају лиценцирања установа социјалне заштите Министарство за рад проверава и утврђује да ли су испуњени стандарди у погледу простора, опреме, броја ангажованих радника као и стручних поступака у области социјалне заштите”, наводи се у саопштењу министарства.

„О здравственој нези корисника стара се инспекција Министарства здравља, о квалитету њихове исхране брине Завод за јавно здравље, о испуњености хигијенских услова Санитарна инспекција, о безбедности објекта противпожарна инспекција”, наведено је у саопштењу.

Значи, да би установа социјалне заштите добила лиценцу за рад мора да поднесе доказе да су испуњени услови и по другим прописима који су битни за безбедност и здравље корисника. То не значи да Министарство за рад може да преузме одговорност за надлежности других система.

У случају Дома за старе „Двоје” у Вранићима дошло је до пропуста који су узроковали смрт седам корисника. Инспекција социјалне заштите одмах по сазнању изашла је на терен, обавила три инспекцијска надзора, иницирала састанак с инспекцијама других система, у свакодневном је контакту са запосленима у дому.

Злонамерна је тврдња Хелсиншког одбора да постоји жеља да се случај стави ад акта јер је Министарство за рад донело решење о суспензији лиценце Дому за старе „Двоје” у Вранићима. Мера је у складу с актуелно утврђеним недостацима из области социјалне заштите и мишљења Завода за јавно здравље у Чачку.

По добијању резултата анализа осталих инспекцијских служби решење ће се можда преиначити, а правосудни органи одлучиће да ли ће и против кога бити покренути прекршајни или кривични поступци, наводе у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко је крив за тровање у Дому за старе „Двоје“

* Обавезна поља